In de ban van de Wunderkammer

sep 6, 2020 | Column

In de ban van de Wunderkammer

Sinds kort ben ik helemaal in de ban van de Wunderkammer. Ik begrijp het als je nu afhaakt of denkt waar gaat dit heen, maar er zullen een aantal lezers zijn onder jullie waarvan hun hart een sprongetje maakt. Want ik geloof dat er een geheim genootschap is dat schuil gaat onder de liefhebbers van de Wunderkammer. Dit is niet iets wat voor iedereen weggelegd is. Ik denk dat je er in ieder geval de verzamel genen voor moet hebben en een meer dan ontwikkelde afwijking voor hoarding.

Verwonderen

Onder een Wunderkammer of rariteitenkabinet valt alles waaraan je je kunt verwonderen. Eigenlijk zijn het de voorlopers van musea. Een populair concept in de 16e tot de 18e eeuw. Je kunt je eigen draai aan die verwondering geven, maar meestal komt het neer op een verzameling curiosa en rariteiten. Denk dan aan bijzondere schelpen, fossielen, gesneden ivoor, koralen, opgezette dieren, sieraden, skeletten, houtsnijwerken en aardewerk.

Rariteitenkabinet

Afgelopen week zag ik zo’n rariteitenkabinet voorbij komen op Instagram en ik was gelijk verliefd. Een prachtige kast gevuld met heel bijzondere dingen. Je kunt blijven kijken en elke keer ontdek je weer iets nieuws. En heel toevallig kwam ik hetzelfe kabinet van de week tegen in de binnenstad van Amsterdam. Ik heb mij enorm staan vergapen, maar helaas had ik een niet al te geduldige puber bij mij die totaal niets zag in zo’n kast vol oude meuk.

Reuzeninsect

Thuisgekomen ben ik mij gaan verdiepen in het fenomeen Wunderkammer en rariteitenkabinet. En zo kwam ik de meest bijzondere creaties tegen, werd naar veiling sites als Catawiki geleid waar heel curieuze dingen aangeboden werden. Ik ben dagen in de ban geweest van een antieke stolp van hand geblazen glas met daarin een reusachtige sprinkhaan-achtige kever in pistache groen met zachtroze. Hoewel ik als de dood ben voor beestjes kreeg ik ineens een enorme drang om het bijzondere schepsel te hebben.

Niet alleen dit reuzeninsect, maar ook bijzondere schelpen, koralen, struisvogeleieren, skeletten en opgezette vogels ben ik op diverse sites, veilingen en internet in de gaten aan het houden. Ik ben er enorm druk mee en het is een stuk interessanter dan swipen op een datingsite waar ik nogal eens mijn tijd aan verspil. Godzijdank heb ik de veiling niet gewonnen van het reuzeninsect. Die ging tegen een immens hoog bedrag naar een nieuwe insecten liefhebber.

Zorgwekkend

De tieners vinden deze nieuwe bron van inspiratie van hun moeder nogal zorgwekkend. We hebben al zoveel spullen, kasten puilen uit en de deur van de garage kun je niet zonder nadenken opentrekken want anders komt de inhoud ervan je tegemoet. Ik ben een soort ‘Malle Mina’ met een enorme verzameldrang naar oude spullen, design en kunst. Grappig genoeg heb ik zonder het te weten al een kleine Wunderkammer hier in huize ENJOY! aangelegd. Prenten, prentenboeken, stukken koraal, mooie schelpen, aardewerk en oud glaswerk. Maar zoals het met verzamelaars gaat, kan er altijd meer bij en ik zou niets liever willen dan dat mijn huis eruit ziet als dit bijzondere huis van de mannen van The Wunderkammer waar ik een aantal jaar terug al over schreef.

Zelf ben ik ontzettend content met mijn nieuwe inspiratie bron en enorm gemotiveerd om mooie Wunderkammers te gaan bezoeken. Daar blijken er toch behoorlijk wat van te zijn die opengesteld zijn voor publiek en ik verwacht zomaar dat de Wunderkammers weer een trend gaan worden. We kunnen wel een beetje kleur en positieve gekkigheid gebruiken momenteel.

RariRuttekabinet

Overigens las ik op Wikipedia dat het woord ‘rariteitenkabinet’ ook wel gebruikt wordt als aanduiding voor het kabinet Rutte. Daar moest ik toch wel even smakelijk om lachen. Dat is toch ook een ‘Wunderkammer’ gevuld met eigenaardig en eigenzinnig pluimage. Maar dat is weer een ander onderwerp waar ik mijn tijd zeker niet aan ga verspillen.

ENJOY! your Sunday

Beeld:  Wiljo Meijnhout 

Wunderkammer | ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken