In 5 stappen het perfecte lichtplan maken

feb 26, 2020 | Interior, Useful

In 5 stappen het perfecte lichtplan maken

Eén van de lastigste dingen in huis vind ik verlichting. Eigenlijk heb ik altijd te weinig licht. Verlichting koop ik puur omdat ik tegen iets moois aanloop. Dat leuke tafellampje, een geinige lampenkap, die hippe staande lamp of de plafondlamp die er prachtig uitziet, maar een heel eigenaardig licht geeft.

Het draait er altijd weer op uit dat, dat leuke tafellampje zo’n fel licht geeft, dat je de hele avond met een lichtvlek in je ogen zit. Die staande lamp is leuk voor de sfeer, maar wanneer je een kop thee van de salontafel wilt pakken, moet je dat op de tast doen. En zo kan ik wel even doorgaan.

Eigenlijk zou ik eens goed moeten nadenken over de verlichting in huis want blijkbaar lukt het niet om impulsief een paar leuke lampen te kopen en er dan vanuit gaan dat de boel wel lekker verlicht is. Het is hoog tijd om eens een lichtplan te maken. Want het is handig als ik op de bank een boek of tijdschrift kan lezen en als ik aan de eettafel ook kan zien wat er op mijn bord ligt.

Er zijn veel opties om de kamer te verlichten: hanglampen, staande lampen, tafellampen, plafondlampen of misschien een paar dimbare spots. Voor mij is het nooit duidelijk, wat nu precies waar, het beste kan hangen of staan. Samen met jou ga ik er eens voor zitten om een stappenplan te maken.

In 5 stappen het perfecte lichtplan maken | ENJOY! The Good Life

1. Plattegrond van de ruimte die verlicht moet worden

Schetsen is een hobby van mij, dus dit is het minst vervelend. Om een goed beeld te krijgen van de ruimte is het handig om een schets te maken. Teken in de ruimte ook gelijk alle grote meubels.

2. Activiteiten

Geef aan waar, welke activiteiten gedaan worden. Dus waar lees je, kijk je televisie, eet je en/of werk je. Zo krijg je een goed overzicht waar je lichtpunten nodig hebt.

In 5 stappen het perfecte lichtplan maken | ENJOY! The Good Life

3. Lichtcirkels

Teken lichtcirkels op de plekken waar je verlichting nodig hebt. Teken grote- of kleine cirkels, net wat je denk nodig te hebben.

In 5 stappen het perfecte lichtplan maken | ENJOY! The Good Life

4. Soort licht

Geef aan welke soort licht je in de cirkels nodig hebt:

  • Functionele verlichting; om te werken of lezen
  • Sfeerverlichting; voor de gezelligheid
  • Gerichte verlichting; om bijvoorbeeld kunst uit te lichten
  • Basisverlichting: om de hele ruimte te verlichten als je binnen komt.

5. Soort lampen

  • Functioneel: leeslamp en/of bureaulamp
  • Sfeer: wandlamp, vloerlamp of tafellamp
  • Gericht: spots
  • Basis: plafondlampen en hanglampen

 

ENJOY!

Beeld: Goosens Wonen

 

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly