Hydroponie: Je planten op water houden!

mei 2, 2021 | DIY, Gardenlife, Interior, Lifestyle, Things I love

Voor mensen die van planten houden, maar nog geen cactus in leven kunnen houden, is Hydroponie een uitkomst. Ook plantenliefhebbers zonder groene vingers, kunnen op deze manier heel makkelijk planten in huis hebben of planten stekken. Het enige dat je daarvoor nodig hebt, is een mooie glazen vaas, fles of pot, water en een plant of stekje dat je leuk vindt.

Hydroponie: Je planten op water houden! | ENJOY! The Good Life

Voor stekjes en planten

Niet alleen stekjes groeien op water, maar ook een groot aantal planten. Je spoelt de potgrond van de wortels en zet het plantje met de wortels in het water. Het handigste is het om een fles of pot met een smalle hals te gebruiken om te voorkomen dat de bladeren in het water hangen. Dat moet je niet hebben, want de bladeren gaan dan rotten.

In glazen flessen en potten kun je mooi zien hoe de wortels zich ontwikkelen en of het water ververst moet worden. Een ander voordeel van planten op deze manier houden is dat je geen last heb van rouwvliegjes. Niets zo irritant. De vliegjes leggen hun eitjes in de aarde en als het tegenzit heb je een hele kolonie in huis. Op de hydroponie manier vind ik het zelfs leuk om een paar planten op de slaapkamer te houden.

Zelf heb ik al geruime tijd een stek van de Monstera op water staan. Die doet het perfect. Ook het pannenkoekplantje gaat goed op water. Andere planten die geschikt zijn voor hydroponie zijn:

De graslelie, de Monstera, het Chinees lantaarnplantje, de stippenbegonia, het pannenkoekenplantje. Ik probeer altijd maar wat en zie wel of het lukt of niet. Je kunt een plant altijd weer in de aarde zetten.

Altijd genoeg water

Hydroponie: Je planten op water houden! | ENJOY! The Good Life

Gelukkig hoef je niet bang te zijn dat je teveel of te weinig water geeft. Zorg er wel voor dat het water minimaal eens per drie weken ververst wordt. Ik haal de plant dan uit de pot, spoel de wortels af en spoel de binnenkant van de pot of fles schoon. Meestal zet ik het even in de week met een drupje bleek. Je vult daarna weer met schoon water en de zet plant er weer in. Woon je in een gebied waar het water kalkrijk is, dan kun je ook regenwater of bronwater gebruiken om kalkvorming te voorkomen. Wil je de plant echt verwennen doe dan eens per maand een drupje plantenvoeding bij het water.

Hydroponie: Je planten op water houden! | ENJOY! The Good Life

Stekken

Ook stekjes op water is hydroponie. Leuk om stekjes te bietsen of uit te ruilen met vriendinnen. Of, met goedkeuring, de schaar in een mooie plant zetten die je ergens onderweg tegen komt. Zo kom ik aan de mooie Monstera planten. Je knipt een blad of scheut van een plant en zet deze op een laagje water. Je zult zien dat het stekje vanzelf gaat wortelen. En het leuke is dat je het ontstaan van nieuwe scheuten, blaadjes en wortels goed kunt volgen achter glas.

Hydroponie: Je planten op water houden! | ENJOY! The Good Life

Avocado pit en eikeltjes

Gooi de pit van een avocado niet weg en als je in het bos bent, raap dan een paar eikeltjes. Deze kun je perfect in water opkweken. Hoe je dat doet met een avocadopit lees je allemaal hier. Een eikeltje laten ontkiemen werkt op dezelfde manier. De pit op de mond van een fles staat extra decoratief. Je hebt voor het kweken van pitten ook speciale schaaltjes waar je de pit in kunt laten rusten op een fles of vaas.

TIP: Apothekerspotten, flessen, glazen potten en laboratorium glas vind je volop in kringloopwinkels en op Marktplaats. Bewaar ook bijzonder gevormde flessen van frisdranken of sterke drank. Week de labels eraf en je hebt weer een mooie fles voor je hydroponie-projectje.

Wil je meer inspiratie opdoen? Dan zijn deze boeken: Plant een pit en Stek een plant aanraders.

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Paringsdrang

Paringsdrang

De zon schijnt ineens tierig, de bloemetjes bloeien en de bijtjes zoemen rond. Het is lente! Mijn favoriete seizoen en het is volop genieten. Toch brengt de lente een bepaalde onrust met zich mee. Ook dit jaar ben ik weer veel te laat op rantsoen gegaan. Dat...

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

Wie ENJOY! volgt of mij kent, weet dat ik meestal met rood gestifte lippen door het leven ga. De één gruwelt er van, ik hou er van. Rood is mijn favoriete kleur en past bij mij. Als ik 's ochtends opsta en er belabberd uitzie, geloof mij dat gebeurt steeds vaker met...

Lees meer
Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek....

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: