Het leed dat uitgroei heet.

feb 28, 2021 | Column

Bij de aanblik van mijn kapsel is het eerste wat mij te binnen schiet “Het leed dat uitgroei heet”. De spiegel vermijd ik dan ook zoveel mogelijk. Als het dan moet omdat ik niet het idee wil wekken dat er stiekem een vogel aan het nestelen is in mijn haardos, dan schrik ik mij elke keer weer het apelazarus.

Uitgroei

Een kleine uitgroei is op zich geen ramp. Dat kan nog best hip zijn. Dat station ben ik allang gepasseerd. Er bevindt zich een gapende krater op mijn hoofd. Je wordt er bijna bang van. Het is een mengelmoesje van heel donker haar met flink wat grijze haren die alle kanten opspringen. Vooral dat laatste is behoorlijk confronterend. Mijn haren verf ik al zo lang, nooit gedacht in die haardos ooit een grijze haar te vinden.

Aftakeling

Hoewel ik verre van ijdel ben, vind ik deze bevinding op zijn zachtst gezegd alarmerend. Dat de aftakeling begonnen was, had ik allang in de smiezen. In de ochtend heb ik veel tijd nodig om uit de slaaphouding te komen. Als een kromme hoepel strompel ik naar het toilet voor de ochtendplas. Iets minder krom schuifel ik weer terug en ga op de rand van mijn bed een kwartiertje rek en strek oefeningen doen. Langzaam schiet alles dan weer in de plooi en kan de dag beginnen.

Vroeger

Als ik de aanblik in de spiegel eens goed aanschouw mijmer ik terug naar de spierwitte, lange haren die ik als kind had. Heel lang haar. Ik heb zo’n vermoeden dat het alleen maar zo lang was omdat het een behoorlijke uitdaging was om mij zover te krijgen dat er een schaar of een kam aan te pas kwam. Zou zomaar kunnen. Het zat ook nooit vast of mooi ingevlochten. Dat had mijn moeder maar opgegeven. Hoe klein ik ook was ging ze die confrontaties graag uit de weg. Ik schreeuwde namelijk de hele buurt bij elkaar. Zo kon het gebeuren dat ik bij tijd en wijlen een enorme knoop in mijn nek had. In die tijd was crème spoeling of anti-klit nog geen gemeengoed.

Dit gezegd hebbende, bedenk ik mij ineens dat mijn zoon toch de genen van zijn moeder heeft, want ook hij gilde moord en brand als de kam of borstel alleen al in beeld kwam. Hij loopt zijn hele leven al rond met een kapsel waar niet één vogel, maar een hele kolonie aan het nestelen is. Gek genoeg kan hij het nog hebben ook.

Camera uit

Ik kijk nog eens goed in de spiegel. Het gebrek aan een kappersschaar heeft een weelderig, lang kapsel opgeleverd. Als je de enorme uitgroei voorbij bent is er ineens lang, blond haar. Het is net of ik er zo’n dooie cavia in gehangen heb, in een niet matchende kleur. Om eerlijk te zijn maakt het mij normaal gesproken geen bal uit. Ik kom nergens, niemand die mij ziet. De camera in calls hield ik uit voorzorg altijd uit. Dat leek mij beter voor iedereen.

Camera aan

Nu heb ik ineens een nieuwe baan waar een zekere representatie van toepassing is. Er is heel veel online contact en ik kom er niet onderuit om de camera aan te zetten. Tijdens elk gesprek trekken mijn ogen toch naar die vrouw in de rechter onderhoek. Wie is dat. Voordat ik begon heb ik nog overwogen om zelf de kwast door mijn haar te halen, maar heb het toch niet aangedurfd. Bij mij pakken dat soort acties niet altijd even goed uit. Om te voorkomen dat ik met paars of geel haar voor de camera zou verschijnen, ben ik die uitdaging maar niet aangegaan.

In beeld

Voordat ik in beeld kan, hijs ik mij maar eens in een fatsoenlijk outfit. Dat is ook lichtjaren geleden. Alles zit strak en knelt als een malle. Ik gooi wat kleur op de snoet, trek een paar oorlogslijnen om te zorgen dat ik niet wegval in mijn kapsel. Spuit een enorme wolk droogshampoo in de uitgroei. Of bij gebrek daaraan een flinke dot babypoeder. Woel een beetje met mijn handen door mijn haar. Strijk het glad of gooi het op zolder en moet vrijwel dagelijks rennen naar mijn laptop om op tijd of net te laat in beeld te verschijnen.

Als ik na intensieve sessies voor de lunch beneden kom, kijkt mijn dochter mij vreemd aan. Jezus mam! Je hele voorhoofd en zijkant van je gezicht zit onder de droogshampoo. Ik vlieg naar de dichts bijzijnde spiegel, zet mijn bril op en zie tot mijn schrik dat ik nog helemaal onder het witte poeder zit. De resten zijn ook treurig op de uiteinden van mijn met zorg gekrulde wimpers geland. Ik heb weer eens een verpletterende indruk gemaakt…..

ENJOY! your Sunday

Beeld: Meijnhout Fotografie
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Op zoek naar meer verhalen van ENJOY!?

Een nieuwe job? Ik kijk even rond. | ENJOY! The Good Life

LAMKAKKEN OP ZONDAG.

Tinder date | ENJOY! The Good Life

Dateleed: Say what??!!

SNAPSHOTS week 49/2016 | ENJOY! The Good Life

Moderne familie….

Meer columns ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op InstagramFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: