Handige kweekbakken voor moestuinieren in het klein

jun 12, 2020 | Gardenlife

Handige kweekbakken voor moestuinieren in het klein

Al een aantal jaar heb ik een moestuintje op het platte dak van de uitbouw op mijn huis. Een moestuin vind ik leuk, maar ik hoef er niet de hele dag tegenaan te kijken en ik hecht ook waarde aan een fijne tuin om in te relaxen en van te genieten. De ideale plek om een moesttuintje aan te leggen is mijn geval op het dak. En dat doe ik al een aantal jaar met wisselend succes. Al een tijdje was ik op zoek naar handige kweekbakken om te moestuinieren op het dak. En ik heb ze gevonden!

Aanvankelijk wilde ik geen plastic op mijn dak. Natuurlijke materialen vond ik mooier. Maar mooi is niet altijd praktisch. Er zijn al zoveel bakken van hout, riet, jute etc. de revue gepasseerd dat ik nu echt op zoek ging naar duurzaam. Ik kwam uit bij de kweekbakken en tafels van ELHO. De bakken zijn lichtgewicht en gemaakt van gerecycled plastic. Daarnaast vind ik ze er heel mooi uitzien en is er een enorm assortiment. Voorzien van handigheidjes. Zoals klimrekjes, waterreservoirs en wieltjes.

“Oncharmant met mijn kont omhoog

ten overstaan van de hele buurt”

Kweektafel

Om te beginnen ging ik aan de slag met de kweektafel op pootjes. Wat fijn, ik hoef niet te bukken. Dus ook niet oncharmant met mijn kont omhoog ten overstaan van de hele buurt. Een ideaal ding. Aarde erin en gaan. Ik zaaide er sla in, zette de basilicum stekjes in de aarde en een paar aubergine plantjes, die ik eerder uit zaaigoed gekweekt had. De doorzichtige kap erop waardoor er een kas ontstaat en afwachten maar. En dat duurde niet lang.

Binnen no time had ik kroppen sla, bossen basilicum en sloegen de aubergine plantjes aan. Bij goed weer haal ik de kap eraf en genieten mijn plantjes lekker van het zonnetje.

Aardappelpot

Wat geweldig dit en zo weinig moeite! Dus wilde ik meer. Daar kwam de aardappelpot. Mijn eigen aardappels kweken. Aarde in de pot, pootaardappels planten en voor je het weet groeien er hele planten uit. Als het tijd is om te oogsten til je de buitenpot uit de binnenpot en kun je zo je aardappels uit de aarde plukken. Hier lees je meer over deze aardappelpot.

Veggie Wall

Met die tomaten is het altijd een gedoe met stokjes bij de planten zetten, die vervolgens altijd weer omdonderen of scheef staan. Het wordt altijd een rommeltje. Ook daar heeft ELHO de perfecte bakken voor. De Veggie Wall. Een grote bak met een waterreservoir van 10 liter onder de bak en een solide rek met een net waar de planten tegenaan kunnen groeien. Horizontaal kweken is zo een makkie. Wil je meer weten over zelf tomatenplanten kweken? Kijk dan hier even.

Tomatenpot

En speciaal voor tomaten is er ook de tomatenpot. Ook deze pot wordt geleverd met een handig rekje waardoor de planten goed ondersteund worden en weer met een waterreservoir dat ervoor zorgt dat je tomatenplant nooit dorst heeft. Je kunt natuurlijk ook andere klimmers in deze pot laten groeien.

Ook de reling om het balkon kan ik benutten. Daar zijn weer handige bakken voor te koop. Een grote ovale bak waar ik kruidenplanten in heb geplant. Hoewel ik in mijn ‘gewone’ tuin ook een kruidentafel heb, kun je nooit genoeg heerlijke kruiden voor handen hebben.

Moestuinbakken op wielen

En om toch nog een beetje ‘groots’ te moestuinieren ook nog de moestuinbak op wielen. Deze is ook alweer zo handig. Grote gaten erin om goed het water te draineren en wieltjes eronder zodat de bak makkelijk verplaatsbaar is. Eventueel kan ik er ook nog een kap op kopen om de planten in het koude voorjaar in op te kweken. Hierin heb ik de uien geplant, mais en courgette. Ruimte genoeg.

Ik heb de smaak te pakken. Kocht er nog een moestuinbak bij. Daarin heb ik radijs, wortelen, snijbiet en andijvie geplant en nog twee potten waar ik nog meer basilicum in heb geplant en paprika’s.

En nog een lange plantenbak met onderzetter voor nog meer tomatenplanten. Voor dit jaar is het zo wel prima. Eerst eens kijken hoe ze de winter doorkomen. Als dat prima gaat dan komen er volgend jaar zeker nog wat bakken bij voor de bonen en fruitstruikjes.

De kweekbakken van ELHO zijn echt een schot in de roos. Precies zoals ik het bedacht had en ben er helemaal happy mee. De bakken zijn gemaakt van lichtgewicht gerecycled kunststof en kunnen tegen een stootje. De UV-filter zorgt ervoor dat de potten niet verkleuren. Zelfs niet in de volle zon. Een Nederlands en duurzaam product dat geproduceerd wordt op windenergie van eigen windmolens en ELHO helpt de natuur een beetje met de 2 miljoen bijen die huizen in hun eigen achtertuin.

ENJOY! gardening on your balcony or terrace.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar op Pinterest voor later ♥
Snapshots week 10 t/m 14/2021

Snapshots week 10 t/m 14/2021

Sinds kort ben ik fan van de website De Smaakmunitie. Er staan hier zoveel heerlijke recepten online dat het water mij in de mond loopt als ik daar aan het rondscrollen ben. Zo maakte ik deze Zuid-Afrikaanse Bobotie. Deze ovenschotel is goddelijk! De koelkast lag nog...

Lees meer
Wil je van je overwaarde genieten?

Wil je van je overwaarde genieten?

Misschien ken je de term 'opeet-hypotheek' nog wel. Voor 2007 boden diverse banken deze vorm nog aan. Je kon, als je overwaarde had in je huis, maandelijks een deel opnemen voor een aanvulling op je inkomen of een bedrag in eens opnemen om leuke dingen te doen. Toen...

Lees meer
Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Pasen? Zonder paasstol geen feest!

Eén van de bezigheden tijdens deze crisis is het sorteren van foto's. Ook ik ging wat oude bestanden door en kwam tot mijn verbazing heel veel fotomateriaal tegen waar ik nog niets mee gedaan had. Onder andere de foto's van deze heerlijke zelfgemaakte paasstol. Een...

Lees meer

Samenwerken

WP Feedback

Dive straight into the feedback!
Login below and you can start commenting using your own user instantly