Frittata met snijbiet van de daktuin
De moestuin op het dak was dit jaar een groot succes. Ik heb best aardig kunnen oogsten. Het is natuurlijk niet zo dat ik vriezers vol kan vullen met de oogst, maar er is toch menig maaltje vanaf gekomen. En alles smaakt zoveel lekkerder! Vooral de kleine trostomaatjes zijn dit jaar overheerlijk. Het zijn net kleine rode snoepjes. Zo zoet zijn ze.
Dit jaar had ik voor het eerst snijbiet gezaaid. Het is niet echt een succes geworden, waarschijnlijk omdat ik wat teveel verschillende gewassen in één moestuinbak had gezaaid. Ik vond tussen de worteltjes en de andijvie wat bladeren snijbiet. Net genoeg voor een frittata. Frittata is een beetje te vergelijken met spinazie. Qua smaak en manier van bereiden. Als je niet aan snijbiet kunt komen, is spinazie een goed alternatief.
Italiaans recept
Toen ik in het voorjaar de snijbiet zaaide, had ik al bedacht dat ik met de oogst deze frittata zou maken. Ooit at ik dat bij mijn tante die in Italië woont. Het is heel lang geleden, maar ik herinner mij nog heel goed hoe lekker het was. Zij had destijds een moestuin bij haar huis en vrijwel alle groenten en fruit werd vers uit de tuin gegeten. En daar maakte ik kennis met snijbiet. In Italië wordt het vrij veel gegeten omdat veel mensen daar een eigen moestuintje hebben. Hier is het zo’n beetje een vergeten groente, hoewel het inmiddels wel weer op steeds meer plekken te koop is.
Deze frittata maakte ik als lunchgerecht voor twee personen. Daarbij maakte ik nog een Caprese salade van verse mini trostomaatjes van de daktuin, buffel mozzarella, peper/zout, verse basilicum en een mooie olijfolie. Ik gebruikte de biologische olijfolie van Neleman.
Ingrediënten voor 2 personen:
- handje snijbiet
- 4 eieren
- 1 teen knoflook fijngehakt
- scheutje volle melk
- klein handje verse geraspte Parmezaanse kaas
- peper en zout
- olijfolie
Aan de slag:
Was de snijbiet en snijd de bladeren en stelen fijn. Doe dit in een kom. Doe daarbij de fijngehakte knoflook en peper en zout. Vermeng alles goed met elkaar.
Klop de vier eieren met een garde in een andere kom. Doe hier een scheutje volle melk mij en klop nog even goed door. Voeg er het snijbiet mengsel bij en de Parmezaanse kaas. Roer alles goed door elkaar.
Verhit in een koekenpan met een dikke bodem een scheutje olijfolie. Schenk hier het ei mengsel bij en verdeel alles over de hele pan. Doe de deksel op de pan en bak de frittata zachtjes gaar in ongeveer 5-10 minuutjes. Keer als je het aandurft de frittata nog even om zodat beide kanten een lichtbruine kleur krijgt. Omdraaien gaat het handigst met een bord.
Serveer met een frisse tomatensalade of Caprese en wat brood. Glaasje witte Pinot Grigio maakt het helemaal af.
ENJOY!
Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥