Diversiteit als vanzelfsprekendheid

persoonlijke column | ENJOY! The Good Life

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Met pubers kunnen er soms behoorlijke heftige discussie ontstaan over uiteenlopende onderwerpen. Keuzes die de overheid maakt, het virus, generatieverschillen, discriminatie, Unilever en de Vegetarische Slager, of de appeltaart wel of niet ingevroren moet worden of zoals van de week over Body Positivity. Die discussies beginnen meestal tussen mijn dochter en mij en ineens sluit zoonlief zich aan bij één van de partijen.

Gelijk

Het kan er behoorlijk heftig aan toegaan. Allemaal zijn wij overtuigd van ons eigen gelijk. Het begint rustig, we proberen ons allemaal in te houden en dan komen we steeds feller op voor onze standpunten. Uiteindelijk gaat het volume op tien en tetteren we allemaal door elkaar en roepen we om het hardst om voor onze mening op te komen. Allemaal vinden we dat we gelijk hebben. En het eindigt zelden met begrip voor elkaars mening. Of we zeggen dat we het begrijpen om er vanaf te zijn. Het is niet heel chic, ik weet het, diplomatie is hier in huize ENJOY! ver te zoeken. Toch zetten deze discussies ons wel altijd aan het denken. En dat is goed.

Diversiteit

Zo reageerde dochterlief laatst op de Instastories van Miljuschka Witzenhausen over body positivity. Zij vond daar iets van en ik vond daar het mijne van. Tot zo ver was het te overzien. Ik ging de fout in om de diversiteit aan te halen. Zij denkt aan diversiteit alleen maar aan of je zwart of wit bent. En die diversiteit vond zij nog te weinig aanwezig. Terwijl ik dat best wel onzin vind want je kunt tegenwoordig geen blad openslaan of televisie programma aanzetten of je ziet dat er heel krampachtig en weloverwogen de keuze is gemaakt tijdens castings, om nu te kiezen voor verscheidenheid. Gewoon om van het gezeik af te zijn. Althans zo komt het op mij over.

Verscheidenheid

Maar die verscheidenheid is nu alleen, we zetten een wit poppetje in, een zwart poppetje en een poppetje met een mix van die twee. Dat zou helemaal niet de keus moeten zijn als je het mij vraagt. Kies altijd voor het juiste individu op de juiste plek. Ongeacht kleur en achtergrond. Wat mij enorm stoort is dat er nu even heel bewust voor kleur gekozen wordt, maar dat daarmee diversiteit nog steeds ver te zoeken is. Er wordt nog steeds gekozen voor doorsnee poppetjes, al dan niet met een ander kleurtje.

Nog steeds zie ik op sommige plekken een enorme ongelijkheid aan mannen of vrouwen. Geen poppetjes die vormen hebben, ronduit kogelronde poppetjes of uit heel dun hout gesneden. Net zo min zie ik poppetjes waar iets aan mankeert. Een beentje dat mist of een kopje dat een beetje scheef hangt. Of poppetjes die door de tand der tijd getekend zijn, met hier en daar een scheurtje of een beetje uitgezakt. Ik druk het uit in poppetjes anders is het misschien te kwetsend voor bepaalde groepen, je moet tegenwoordig zo oppassen met wat je zegt. Zelfs met een mening hebben, wordt verscheidenheid niet meer getolereerd.

Perfecte plaatje

Wat ik wil zeggen is dat het mij enorm stoort dat er eerst gekeken wordt of iemand in ‘het perfecte plaatje’ past en dan pas of iemand geschikt is. Kijk bijvoorbeeld naar de media of ‘hippe’ bedrijven. Die willen alleen maar beeldige jonge meisjes en jongens, waar ze lekker mee voor de dag denken te komen. Een eenheidsworst. Maakt niet uit dat ze verder niets kunnen, als het er maar lekker uitziet.

Wat is er lekker uitzien? Persoonlijk word ik heel blij als ik het ‘smoelenboek’ van een bedrijf bekijk met daarin een enorme variatie aan mensen. Zoals het in het echte leven ook is. Man, vrouw, dik, dun, wit, zwart, oud, jong, ziek of gezond, met handicap of beperking en alles daar tussenin en daarbuiten. Met gelijk kansen voor iedereen. Het moet toch eens afgelopen zijn dat er elke keer weer een groep op moet staan of dat er weer een nieuwe hashtag gelanceerd moet worden omdat mensen zich achtergesteld voelen? We moeten er samen het beste van maken! Wij debatteren nog even lekker verder in ons eigen Lagerhuis en ik ben benieuwd of jij over dit onderwerp ook een mening hebt? Die kun je hieronder in de comments kwijt.

ENJOY! your Sunday

Beeld:  Wiljo Meijnhout 

Diversiteit als vanzelfsprekendheid. | ENJOY! The Good Life

 

 

Wat je misschien ook leuk vindt…

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Nieuwjaarswens voor wie zich alleen voelt

Nieuwjaarswens voor wie zich alleen voelt

Soms zijn het die kleine berichtjes die je dag kunnen kleuren. Een graffiti spreuk op een muur, een quote in een tijdschrift, een handgeschreven briefje dat ergens achteloos achtergelaten is of een kleine advertentie in een krant. Die laatste bezorgde mij een...

Hoe was 2020 en hoe verder in het nieuwe jaar?

Hoe was 2020 en hoe verder in het nieuwe jaar?

Hoe was 2020 en hoe verder in het nieuwe jaar? Na heerlijk relaxte kerstdagen is het eind van 2020 in zicht. Een jaar om nooit te vergeten. Natuurlijk stond het helemaal in het teken van het virus. Heel verdrietig werd ik van alle dramatische verhalen van mensen die...

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.