De lekkerste vinaigrette maak je zelf

mei 16, 2018 | Food, Recipes

vinaigrette-pin-1-kopie

De lekkerste vinaigrette maak je zelf

Als het lekkerder weer wordt dan komt hier met regelmaat een salade op tafel. Meestal heel simpel gemaakt van zachte kropsla, tomaat, eitje en afhankelijk van mijn bui iets van een rood uitje, feta, geitenkaas, komkommer, tonijn etc. Wat de salade zo lekker maakt is een zelfgemaakte vinaigrette. En dat is een chique naam voor een redelijk eenvoudige dressing.

Waar ik in een ver verleden mijn sla nog een beetje smaak probeerde te geven met slasaus of een kant en klare dressing, at ik bij mijn zus altijd heerlijke salades. Destijds heb ik van haar de ingrediënten voor deze vinaigrette los weten te peuteren en sindsdien gebruik ik zelden nog een kant en klare dressing. Dit is zoveel lekkerder en de ingrediënten heb je meestal gewoon in huis.

vinaigrette | ENJOY! The Good Life

Vinaigrette versus dressing

Het onderscheid tussen een dressing en een vinaigrette is dat een vinaigrette gemaakt wordt op een basis van olie en azijn en een dressing licht gebonden is met bijvoorbeeld eidooier, kwark, crème fraîche of yoghurt. Vinaigrette heeft meestal een verhouding van 3:1 olijfolie op azijn. Daarbij komt dan peper, zout, tuinkruiden, mosterd, suiker etc. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten.

vinaigrette | ENJOY! The Good Life

Na verloop van tijd kieper ik alles altijd een beetje op gevoel bij elkaar. De verhouding olie en azijn blijft wel altijd gelijk. Maar de ene keer doe ik er nog extra citroensap bij en een andere keer laat ik de knoflook weg of gebruik ik gewone of appelazijn. Het is afhankelijk van jouw eigen smaak. Ik hou wel van een beetje uitgesproken en sterke smaken van bijvoorbeeld citroen en knoflook. Alle ingrediënten doe ik in een leeg jampotje zodat ik alles goed door elkaar kan schudden. Het recept dat ik hieronder met jullie deel is zoals ik de vinaigrette meestal maak.

vinaigrette | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten voor een salade gemaakt van één kropsla – 4 personen:

  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • grof gemalen zeezout
  • grof gemalen zwarte peper
  • 1 flinke theelepel franse mosterd
  • 1 eetlepel honing
  • halve teen knoflook geperst

vinaigrette | ENJOY! The Good Life

Doe alle ingrediënten in een kommetje en mix het met een kleine garde door of zoals ik dat doe in een leeg potje met deksel zodat je alles goed door elkaar kunt schudden.

vinaigrette | ENJOY! The Good Life

Note: Ik gebruik in plaats van een eetlepel altijd een amuse lepel voor het afmeten van olie en azijn. Deze is iets groter dan een gewone eetlepel.

Een Kiplekkere salade | ENJOY! The Good Life

Op zoek naar een lekkere salade met vinaigrette? Misschien is deze kiplekkere salade een idee? Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY!

ENJOY! your homemade vinaigrette.

Foto’s: @ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer
Het Arsenaal, Naarden

Het Arsenaal, Naarden

Bezoek voor een uitstapje eens een minder voor de hand liggende, kleinere stad. Zoals Naarden. Een prachtig bewaarde vestingstad in het Gooi. Ik schreef eerder al eens over wat Naarden te bieden heeft. Met enige regelmaat kom ik in pittoreske stadje omdat mijn...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: