De allerlekkerste paastaart!
Deze taart is eigenlijk ontstaan tijdens het genieten van mijn laatste guilty pleasure. Haha… als ik dit schrijf klinkt het als iets heel erotisch, of is dat mijn ‘dirty mind’? 😉 Sinds kort heb ik advocaat herontdekt. Ik vind dat zó superlekker met een klodder vers geslagen room. Ik weet dat het voor ouwe mutsen is, maar dat ben ik uiteindelijk toch ook. Dus mag ik ongegeneerd aan de vla met slagroom, zoals de pubers het omschrijven.
Als kind kan ik mij nog herinneren dat mijn mijn oma op een verjaardag, na de koffieochtend, de advocaat op tafel kwam. Mijn oma en haar zusters begonnen dan dat altijd grappig te giechelen. Ik wilde altijd proeven van die vla met slagroom want het zag er zo heerlijk uit. Maar wat een desillusie was dat! En de koffievisite lag dan steevast in een deuk.
Laatst was ik ergens op een verjaardag waar na de koffie ook de advocaat met slagroom op tafel kwam en even was ik weer het kleine meisje van toen. Maar nu vond ik het superlekker! Ik besloot tijdens de eerstvolgende online boodschappensessie een fles Zwart Kip in mijn mandje te kieperen. En af en toe zit ik nu aan mijn advocaatje. Grappig is dat bezoek eerst heel verbaasd is en vervolgens ook aanhaken voor een glaasje geel met wit.
Pasen
En zo bedacht ik, dat het een heerlijk ingrediënt is, voor een taartje. Met pasen in het vooruitzicht heb ik een goddelijk taartje gemaakt. De basis is een sloffenbodem. Deze wilde ik al heel lang eens proberen. Het recept voor de sloffenbodem heb ik van Laura’s Bakery. Hij is superlekker geworden. En dit recept ga ik zeker vaker gebruiken voor heerlijke zomerse vruchtentaarten.
Helaas heb ik geen sloffenvorm, maar het gaat ook prima met kookringen of de ring van een springvorm. Ik kan niet zeggen dat het een heel eenvoudig taartje is om te maken. Het is niet zozeer moeilijk maar vooral behoorlijk wat werk. Als je voor de paasdagen het amandelspijs maakt en het banketbakkersroom dan is het in het paasweekend vrij overzichtelijk, want dan hoef je alleen nog de sloffenbodem te maken en de slagroom te kloppen. Overigens is het veel lekkerder om amandelspijs een paar dagen voor gebruik te maken. En geloof mij…… Dit taartje is de moeite waard!
Ingrediënten voor twee sloffenvormen of kleine ronde taarten:
Voor de bodem:
- 180 gram boter
- 150 gram witte basterdsuiker
- half ei (de andere helft gebruik je voor de vulling)
- snuf zout
- rasp van een halve citroen
- 280 gram bloem
- 2 tl bakpoeder
Voor het amandelspijs:
- 500 gram blanke amandelen
- geraspte schil van ½ citroen
- 500 gram kristalsuiker
- 1 à 2 eieren (losgeklopt)
Voor het bakkersroom:
- 500 gram volle melk
- 100 gram suiker
- ½ vanillestokje of een snuf vanillepoeder
- 45 gram custardpoeder
- 2 eidooiers
- mespuntje zout
Voor de topping:
- 250 ml slagroom
- zakje klop-Fix
- advocaat
- 100 gram pure chocolade
Aan de slag:
Beide kunnen eventueel een paar dagen van te voren gemaakt worden. Dat scheelt een hoop werk op de dag zelf.
Om het deeg te maken meng je boter, suiker, ei, zout en citroenrasp door elkaar tot een romig geheel. Voeg hier bloem en bakpoeder aan toe en kneed tot een mooi deeg. Het deeg moet nu even koelen, het is makkelijk om er gelijk een plak van te maken. Straks ga je het uitrollen en dan heeft het vast de juiste vorm. Ook koelt het deeg wat sneller af. Verpak het deeg met folie en leg minstens een uur in de koelkast.
Rol de plak deeg uit tot een dikte van ongeveer 8 mm. Ik doe dit zelf vast op het bakpapier, dan kan ik het gelijk op de bakplaat leggen zonder dat ik de lap deeg met de hand moet overplaatsen. De kans is groot dat je deeg dan vervormt. Strooi eventueel wat bloem op het deeg als het aan je roller plakt. Als je deeg op de bakplaat ligt, steek je met de sloffenring de bodem uit. Verwijder de vorm en het overtollige deeg. Vet nu de binnenkant van de sloffenring in met een beetje boter en zet hem weer om het deeg heen.
In een kommetje kneed je het ei door het amandelspijs heen tot een mooi egaal mengsel. Het amandelspijs is nu dunner en makkelijker te verwerken. Je kunt de spijs met een lepel over de bodem verdelen, maar ik geef de voorkeur aan een spuitzak. Zo kun je de vulling wat netter en preciezer aanbrengen. Zorg dat je een rand van ongeveer 1 cm vrij laat van spijs.
Als je twee sloffenringen hebt doe je nu exact hetzelfde met de tweede ring zoals je bij de eerste hebt gedaan. Geen twee ringen in je bezit? Dan schuif je nu de eerste in de oven en leg je het overtollige deeg nog even in de koelkast voordat je straks de tweede maakt. Hou er rekening mee dat je ook genoeg spijs overhoudt voor de tweede sloffenbodem. Bak de slof in 25-30 minuten op 180 graden. Zodra je sloffenbodem uit de oven komt verwijder je gelijk de ring. Hij moet nu mooi goudbruin zijn. Laat de sloffenbodem helemaal afkoelen voordat je een topping aanbrengt.
Doe de bakkersroom in een spuitzak en verdeel de room over de sloffenbodem. Als je geen spuitzak hebt dan kan het ook met een lepel. Klop de slagroom samen met wat suiker en de Klop-Fix stijf. Doe dit in een spuitzak en spuit de slagroom langs de rand. In de opening in het midden verdeel je met een lepel de advocaat. Als extra versiering kun je de chocolade au bain-marie smelten en met een lepel of een spuitzakje chocolade sliertjes over de bovenkant trekken.
Heb jij een lekker recept gemaakt van ENJOY! The Good Life? Dat vind ik heel leuk om te zien! Deel je foto via Instagram, Twitter of Facebook en tag daarin ENJOY! The Good Life of gebruik #lekkersvanENJOY
Op zoek naar meer bakrecepten?
♥ Citroencake met blauwe bessen
Meer recepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op Twitter, Facebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.
ENJOY! baking homemade yummies.
Foto’s: ©ENJOY! The Good Life