Culinaire roadtrip door het Noorse Trøndelag
Noorwegen stond al lang op mijn verlanglijstje om eens heen te gaan. Een paar weken terug kwam het er dan eindelijk van en maakte ik een culinaire roadtrip door het historische Trøndelag. Als je Noorwegen zegt, denk je aan adembenemende natuur en rust. Niet gelijk aan culinaire hoogstandjes. En toch is dat hetgeen mij het meest heeft verrast.
Roadtrip
Trøndelag is een provincie die midden in Noorwegen ligt en bekend staat om zijn vruchtbare grond, tradities, lekkere eten en kunst. Als je een roadtrip maakt door deze regio zal het je verbazen hoe divers het landschap is. Het ene moment is het vergelijkbaar met Toscane, het andere, met de ruige natuur van Noord-Amerika en soms zelfs Zwitserland. Natuurlijk vind je er ook de typische Noorse kenmerken zoals fjorden, de Scandinavische huisjes, ruige wildernis, weidsheid en gemoedelijkheid.
Graag neem ik je mee op mijn roadtrip door Trøndelags Inderøy en over de Golden Road. Langs al die hidden gems waar je letterlijk het Noorse leven kunt proeven. Lokale boeren kunnen vandaag de dag niet leven van het boerenbestaan alleen en hebben daarom de handen ineen geslagen en versterken elkaar door de traditionele producten te promoten. Deze leveren ze aan de lokale restaurants en hotels. De meeste boerenbedrijven hebben ook een nevenactiviteit gevonden, zoals faciliteiten voor Bed & Breakfast en/of kinderdagverblijf. De productie van ‘worldfamous’ huisgemaakt ijs, kaas en bier uit eigen brouwerij.
Het schiereiland Frosta
Nadat we op de luchthaven de huurauto opgehaald hebben zetten we koers naar Frosta. Een schiereiland dat midden in het Trondheim Fjord ligt. Frosta staat bekend als de ‘groententuin van Trondheim’ vanwege de extreem vruchtbare grond op het eiland. Tevens is het de residentie van veel vogels.
Het eiland Tautra bereik je over een ruim 2 kilometer lange brug. Halverwege moet je halt houden voor een hek dat je toegang geeft tot het eiland. Er is slecht ruimte voor één auto over de brug. Wij hadden een tegenligger en konden onder grote hilariteit weer achteruit terug de brug over naar een parkeerhaven.
Wij verblijven op Tautra bij Klostergården. Wat een charmant plekje is dit! Dit is helemaal hoe ik Noorwegen in gedachten had. Een rood geverfd oud houten huis met een binnenplaatsje, een tuin waar plantjes te koop zijn voor voorbijgangers, de kloosterruïne rondom de boerderij en binnen is het warm en knus ingericht. Er wacht ons koffie, thee en een taart buffet met huisgemaakt lekkers. Het goede Noorse leven.
Na ons buik gevuld te hebben met heerlijke taartjes brengen wij een bezoek aan het middaggebed in het Maria Klooster. Een heel bijzondere plek. Niet alleen vanwege het moderne design van het klooster, maar zeker ook vanwege het gebed en zang van de nonnen richting het fjord waar je in het klooster over uitkijkt.
Terug in Klostergården wacht ons een bier proeverij van vijf lokaal gebrouwen biertjes. Van een blond biertje tot het bekroonde, donker gerookte Alstadberger bier dat door de Noren graag en veelvuldig op eerste kerstdag gedronken wordt.
Na een goddelijk diner van mals lam en groenten van het eiland gaan wij op stok. Hier is het in de nacht aardedonker. Het enige dat je hoort is in de verte het geblaat van een schaap.
De volgende ochtend ontwaak je met een prachtig uitzicht over het fjord en staat er weer een fijn ontbijt met zelfgebakken brood te wachten. Na het ontbijt is het tijd om verder te gaan en laten we deze plek met een beetje weemoed achter ons.
Munkeby
Onderweg naar de Golden Road bezoeken wij de Munkeby Farm. Op deze boerderij wordt de bekroonde Munkeby kaas gemaakt. Op een prachtig nostalgisch plekje, op het erf, strijken wij neer voor een proeverij van deze kaas, die mij deed denken aan een zachte jonge roomkaas, en daarbij een Munkebyøl biertje.
Ik ben geen bierdrinker, maar deze liet ik mij heerlijk smaken en dat om 11.00 uur in de ochtend! Het leven als blogger is afzien 😉
Munkeby is een plaats langs het St. Olav’s Pelgrims Path. De boerderij doet dienst als hostel voor wandelaars. Tijdens je verblijf in Munkeby is het ook mogelijk om een mini pelgrimstocht te maken van 2,5 uur met een gids van Munkrøstad naar Munkeby. In de boerderij is ook nog een kinderdagverblijf ondergebracht. Het zogenaamde buiten kinderdagverblijf waar de kindjes heerlijk de hele dag buiten spelen met de beesten van de boerderij. Ik schreef er hier al eens over dat deze kinderdagverblijven heel populair zijn in Noorwegen.
The Golden Road
The Golden Road, in de regio Inderøy, ligt in het hart van Noorwegen. Deze route mag zeker niet ontbreken als je een culinaire trip maakt door Noorwegen. Hier kun je zien hoe de Noren duurzaam leven en tradities in ere houden. De route staat bij de Noren bekend als ‘Den Gyldne Omvei’ (de gouden omweg) omdat je van de snelweg afgaat op zoek naar traditioneel, biologisch en vers eten, kunst en tradities van het boerenleven. Je overnacht in eeuwenoude houten huizen. Ruim 20 locale producenten werken hier samen om het echte traditionele Noorse leven te laten zien én proeven.
Gulburet
Voor de lunch worden wij verwacht bij Gulburet en zodra wij het terrein opkomen, komt de hartelijke Liv ons al tegemoet. Welkom op Gulburet! Dat mag je zeggen. Wat een sprookjesachtige omgeving met het gele houten winkeltje als centrale middelpunt.
Hier omgeven door fruitbomen en weelderige bloemen verkoop Liv haar zelfgebakken brood. Gebakken volgens recept van haar moeder. Daarnaast verkoopt zij hier ook koekjes, koffie, bier, worstjes, haring, honing, kaas, jam en andere producten van locale bedrijven langs de Golden Road. Op de eerste verdieping, op de voormalige voorraadzolder, serveert Liv proeverijtjes. Gulburet betekent vrij vertaald gele voorraadkast. Die naam is wel héél toepasselijk 🙂
In één van de bijgebouwen schuiven wij aan voor de lunch. Schalen vol zelfgebakken brood belegd met rundvlees en wortel en camembert met vijgen en fruit van het land. Al dat lekkers gezellig gedecoreerd met eetbare viooltjes.
De buikjes rond gegeten vervolgen wij weer onze weg over de Golden Road. Onderweg kom je ogen tekort. Alles is zo mooi, weids en de natuur soms gewoon overweldigend. En het landschap straalt rust uit. En niet alleen het landschap, op de weg is het ook rustig. We passeren slechts een enkele keer een tegenligger. De kans is groter dat je een schaap, koe of rendier op de weg tegenkomt dan een gemotoriseerde medeweggebruiker.
Gangstad Gårdsysteri
Voordat wij naar het hotel gaan, maken wij nog een tussenstop bij Gangstad. Astrid is blij dat we er zijn en neemt ons gelijk mee naar binnen waar zij vol passie verteld over de kazen die op deze boerderij gemaakt worden. En natuurlijk proeven! Daarna neemt de kordate dame ons mee naar buiten en geeft ons een plekje in de zon, die dan eindelijk doorbreekt. Ze schept voor ons de bakjes vol met, volgens haar, het allerlekkerste ijs ter wereld. Daar bleek inderdaad niets aan gelogen. Alles ziet er ineens nóg mooier uit als de zon schijnt.
Daar zittend, genietend van het romige ijs, komt Astrid nog aanzetten met een smeltkaas, de Granstubben. Die moeten wij écht geproefd moeten hebben voordat we onze reis vervolgen. Terwijl wij ons ijsje oplikken heeft zij snel de kaas verwarmd in een ovenvast schaaltje en de doopt de crackers even royaal in de kaas en deelt het rond. Oh man…. da’s lekker!
Husfrua Country Farm Hotel
We vervolgens onze prachtige route. En even later rijden wij het erf op van Husfrua Country Farm Hotel. Het enthousiasme is niet te stuiten. Dat huis, het onderkomen voor de komende nacht. Een plaatje! En dan dat uitzicht over het prachtige Fjord.
Als kakkerlakken kruipen wij uit de auto, de deuren van de auto blijven openstaan en koffers onderweg naar de ingang op het grindpad achterlatend. Kirrend gaan we het pand door. Wat is het hier mooi en alles in die heerlijk kneuterige Scandinavische stijl. Het zou zo in een woontijdschrift kunnen. Elke kamer is anders ingericht en draagt de naam van één van de minnaressen die hier ooit in het huis geleefd hebben.
De kamers worden verdeeld en ik besluit om in een privé huisje, in de tuin te slapen. De trap is met mijn krakkemikkige enkel niet wijs om te trotseren. Mijn huisje is dan weliswaar moderner ingericht, maar voelt gelijk als een warme deken. Wat een fijn plekje.
Øyna
Vanaf Husfrua loopt er een wandelpad naar het restaurant waar wij die avond zullen dineren. Voor mij is lopen geen optie, dus krijg ik een lift van Anne, van het plaatselijke verkeersbureau. Restaurant Øyna ligt op een adembenemend mooie plek, hoog op een berg met uitzicht over het Trondheimfjord. Wij verkennen het pand dat ruimte biedt voor events, conferenties, bruiloften en meetings. Er hangt wederom die serene rust en de ruimtes ademen sfeer en stijl uit.
Hier aan tafel, met uitzicht over het fjord, krijgen wij een fantastisch diner geserveerd. Ook hier alle ingrediënten weer van de omliggende lokale boeren langs de Golden Road. Boterzacht rundvlees met groenten vers uit de tuin van Inderøy en een toetje van pannacotta. Fijne wijnen en op de achtergrond de zonsondergang. Niet voor niets is dit de culinaire regio van Noorwegen.
De volgende ochtend was ik mijn huisje niet uit te branden. Hier had ik nog wel een week door kunnen brengen. Met de nodige tegenzin trok ik de deur achter mij dicht en verscheen veel te laat aan het ontbijt. In razende vaart heb ik nog wat meegegrist van het uitgebreide ontbijtbuffet. Voor dat ontbijt alleen al moet ik zeker nog eens terug 😉
Deze dag zitten we wat langer in de auto dan de voorgaande dagen. Totaal geen straf, maar vraag bij Hufrua of je wat van het ontbijt mag meenemen voor onderweg. Tijdens de rit naar Stokkøya kwamen wij geen dorpjes, winkels of iets dergelijks meer tegen en je zult maar een koffie verslaving hebben 😉
Stokkøya
Na weer een prachtige autorit arriveren wij in een zonovergoten Stokkøya. Hier eindigt de weg en beland je in een heel bijzonder stukje Noorwegen. Gelegen aan één van de mooiste stranden van het land.
Allereerst brengen wij een bezoek aan ‘Bygdeboksen‘. Initiatiefnemers Torild en Roar zijn hier, in de middle of nowhere, een nederzetting aan het creëren waar gewerkt kan worden en gewoond. Waar festivals en concerten gegeven kunnen worden. Er is een FoodLab dat zich richt op de Nordic Kitchen en een bakkerij.
Het idee is de mensen uit de stad naar het platteland te halen, waar ze een bestaan op kunnen bouwen en niet meer afhankelijk zijn van de stad. Eigen voedselvoorziening, werkgelegenheid, duurzaamheid en het instant houden van de tradities van het platteland om te voorkomen dat deze verloren gaan. Een vernieuwend concept dat volop in ontwikkeling is.
Na koffie/thee en cinnamon rolls uit eigen bakkerij gaan we naar de Strandbaren, oftewel The Beach Bar.
Hier schuiven wij aan met uitzicht op zee en er komen grote schalen met mosselen op tafel. Als dat niet ENJOY! The Good Life is?
Na de lunch checken we in bij Stokkøya Sjøsenter dat achter The Beach Bar ligt. Die nacht verblijven wij in SUBcabins. Deze cabins liggen deels onder de grond, om de omgeving zo min mogelijk verstoren. De voorkant van de cabins bestaan helemaal uit glas met uitzicht op zee. Midden in de ruimte bevindt zich een lichtkoepel waardoor je absoluut niet het gevoel hebt onder de grond te zitten. Elke cabin is anders ingericht. Tegen de heuvel aan liggen ook familiehuizen die verhuurd worden en er is een camping.
De rest van de middag vullen we zelf in. Suppen, kayakken, fietsen, wandelen of in de hottub. Het kan allemaal. Ik kies er voor een lekker plekje in de zon te zoeken waar ik mijn enkel een beetje rust kan geven.
Die avond worden we wederom verwacht in The Beach Bar. Voor we aan tafel gaan drinken we buiten nog een Cava en genieten van de zon die in de zee zakt. Daarna verkassen wij naar binnen voor een heel fijn drie-gangen menu. Vooraf gravad lax, het hoofdgerecht een botermalse entrecôte met gegrilde groenten en beurre Café de Paris. We sluiten de avond af met meringue, een bolletje roomijs en rood fruit. Vanuit de The Beach Bar rollen we na al dat heerlijke eten en de drankjes zo onze cabins in.
’s Ochtends schuif ik de gordijnen open en er lacht dit uitzicht mij toe, een verlaten strand en de zee. Wat een manier om je dag te beginnen.
Op het ontbijtbuffet staat deze typisch Noorse kaas, de ‘Brunost’, een gekarameliseerde weikaas met een zoete smaak. Ik laat deze kaas even voor wat het is en neem een licht ontbijtje. Na het ontbijt vervolgen we weer onze roadtrip naar de eindbestemming Trondheim.
Onderweg, het verveelt nooit, weer een spectaculair landschap. De wegen nog altijd verlaten, het landschap ruig en we stoppen onderweg regelmatig om mooie plaatjes te schieten.
De autorit wordt halverwege onderbroken om de overtocht per ferry te maken van Rørvik naar Blakk.
Er bestaat in Noorwegen zoiets als een veerbootmaaltijd of snack. Dat is Svele, een fluffy pannenkoek die je dubbel gevouwen eet en die belegd is met roomboter en suiker. Er is ook een hartige variant met Noorse kaas. De kiosk aan boord van de ferry verkoopt deze pannenkoeken en ander lekkers. Natuurlijk moest ik dat proberen en vond dit echt een lekkernij.
Skjølberg Søndre Farm
Onderweg naar Trondheim maken we nog een laatste tussenstop bij Skjølberg Søndre Farm voor de lunch. Carl-Erik, Elin, een stuk of wat katten en een tamme jonge eend heten ons welkom op hun biodynamische boerderij. Samen gaan we de enorme moestuin in, waar op biologische wijze, groente en fruit geteeld wordt voor het toprestaurant Credo in Trondheim. Elke week gaan zij met een auto volgeladen met verse groenten, kruiden en fruit naar de chefs en verzorgen er ter plekke gelijk ook de moestuinen in en om het restaurant.
Rond lunchtijd luidt Carl-Erik de klok. In dit kleine ‘kerkje’, op het erf, krijgen wij een stevige groentensoep geserveerd van groenten uit de tuin. Daarbij vers brood en blauwader kazen, zelfgemaakte limonade en als toetje een heerlijke zelfgebakken taart. Na deze lunch laten we, na nog even met de katten geknuffeld te hebben, de boerderij achter ons.
Naarmate we dichter bij de stad komen wordt het drukker op de weg en vlak voordat we Trondheim inrijden, komen we zelfs nog even in een heuse file terecht. We checken in bij het Scandic Nidelven en de auto wordt weer ingeleverd. Die hebben wij niet meer nodig in de stad.
Trondheim
Het is even schakelen na het plattelandsleven, natuur en weidsheid om in de stad te zijn. Trondheim is de derde grote stad van Noorwegen. Het is een levendige studentenstad met kleurrijke pakhuizen langs de Nidelva rivier, die dwars door de stad loopt. Er zijn veel gezellige restaurantjes, bars en er is op cultureel en culinair gebied veel te ontdekken. Trondheim is een gemoedelijke stad met alle bezienswaardigheden binnen loopafstand.
Die middag steek ik de brug over die direct naast het hotel ligt. Aan de andere kant is een bruisend gebied (TMV Kaia) waar een keur aan restaurants, bars, terrassen en een winkelcentrum gevestigd zijn in een heel industriële setting van een voormalige scheepswerf.
Een hoogtepunt van deze reis is het diner bij Credo. Dit restaurant is onlangs uitgeroepen tot het beste restaurant van Noorwegen. Hier komen we alle duurzame ingrediënten weer tegen die wij tijdens onze reis door Trøndelag hebben ontdekt. Het ‘farm to the table concept’. Elk gerecht is een juweeltje. Met zoveel liefde bereidt. Het was een hele schatkamer aan gastronomie die aan ons voorbij trok want we mochten van een slordige 21!! gangen diner genieten.
Een memorabele avond. Wil je wat minder fancy eten dan kan dat bij Credo’s Jossa en overdag kun je bij Credo’s Finnes terecht voor koffie/ thee, lekkers en vers gebakken brood.
En dan is het alweer de laatste dag in prachtig Trøndelag en Trondheim. Die begint goed met het beste ontbijt van Noorwegen, dat geserveerd wordt in het Scandic Nidelven, waar ik de nacht doorgebracht heb. Het hotel is voor de elfde keer bekroond voor het ontbijt. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Een barista maakt een vers bakkie koffie voor je. Smoothies, sapjes of vitamine shotjes. Eitje gepocheerd, gebakken, scrambled, gekookt… you name it en het wordt vers voor je gemaakt. Vers gebakken brood, eindeloos veel soorten beleg, warme-, koude- en vegetarische buffetten. Pancakes met diverse soorten toppings, tig soorten zalm en natuurlijk Champagne. Ik had serieus keuzestress!
Na een enorm ontbijt breng ik een bezoek aan de Nidaros Domkerk. Een imposant gebouw in het centrum van de stad. Vanaf de kerk is het een klein stukje lopen naar het pittoreske Bakklandet.
Dat je bereikt door de Old Town Bridge, ook wel de ‘Gateway to Hapiness’ genoemd, over te steken. Op de brug heb je een prachtig uitzicht op de Nidelven rivier en de oude gekleurde pakhuizen.
Bakklandet is het oude centrum van de stad. Hier vind je oude, houten gekleurde huisjes, een paar winkeltjes, kleine parkjes en heel veel gezellige terrasjes. Locals, studenten en toeristen komen hier samen. Als je van fotograferen houdt dan kan je hier je hart ophalen.
Ga vooral wat eten en/of drinken bij Baklandet Skydsstation. Binnen krijg je een idee hoe de huisjes eruit zien achter al die gezellige geveltjes. Net zo gezellig! En er is zelfs een heel klein binnentuintje waar ‘pikant’ ondergoed te drogen hangt. Ooit was het pand het onderkomen van wasvrouwen.
De warme chocolade melk, de vissoep of het haringbuffet zou ik er zeker proberen en vergeet vooral geen taartje bij de koffie/thee of als toetje te bestellen. De lekkerste cheesecake die ik ooit geproefd heb vind je hier.
Wandel lekker door de straatjes, geef je ogen goed de kost en geniet van de locals, studenten en toeristen die hier samensmelten. Vergeet ook niet om een kijkje te nemen bij ’s werelds eerste fietslift Trampe of CycloCable. Om elke dag de 500 meter lange, steile weg te trotseren bedacht iemand dit geniale systeem.
Ook een tochtje per kayak over de Nidelven rivier en het Trondheim Fjord is een aanrader of maak een tour met een gids door de stad. De stad op de fiets verkennen is ook een goede optie. Kortom een perfecte stad voor een leuke citytrip.
Aan al het goede komt een eind.
Hier eindigt de geweldige roadtrip die ik door het Noorse Trøndelag maakte. Het is alles wat ik er van verwacht had. Eigenlijk nog veel meer. Deze trip was zo afwisselend. Natuur, cultuur en culinaire heerlijkheden wisselden elkaar af. De afwisseling van het platteland, strand en de stad, was een geweldige ervaring. Noorwegen heeft mijn hart gestolen en vooral ook de lieve bewoners en de fijne ‘go with the flow’ manier van leven die je hier in Trøndelag ervaart. Hier kom ik heel graag nog eens terug…..
Met KLM vlieg je rechtstreeks in een kleine twee uur van Amsterdam naar Trondheim. Wij reisden via UPNorway. Een superleuke reisorganisatie die jouw reis helemaal op maat samenstelt naar jouw wensen. Wat je maar wilt, zij regelen het. Ook diverse bijzondere trips, waaronder degene die ik heb gemaakt vind je op hun website. Je reist via een app die precies aangeeft wat de route voor de dag is, waar je, wanneer verwacht wordt en geeft heel veel informatie over de plekken die je onderweg tegenkomt. Daarnaast is er een chatfunctie voor vragen die je onderweg wilt stellen. Echt een aanrader!
Deze reis maakte ik op uitnodiging van UPNorway en ExploreTrøndelag. Meer informatie over de regio kun je hier vinden. Dit artikel bevat mijn geheel en al mijn eigen mening en beleving.
ENJOY! beautiful Trøndelag
Foto’s @ENJOY! The Good Life (*Bibi Vermaesen)