Zoals ik eerder al eens schreef schuilt er een kleine hamster in mij. Want ik heb nooit genoeg serviesgoed (terwijl de kasten uitpuilen), notitieboekjes (slingeren overal door het huis), tijdschriften (sommige gewoon nog nieuw in de wikkel) en kookboeken.
Als ik ergens iets lees of hoor over een bepaald kookboek duik ik gelijk Marktplaats op om te kijken of het boek daar aangeboden wordt. Ik kan er niets aan doen, ik moet het gewoon hebben. In de winkel vind ik het echt te prijzig dus ik troost mij met de gedachte dat ik het voor een prikkie op de kop heb getikt. Meestal nog gewoon nieuw in de folie (hoe herkenbaar). Gelukkig gaat het na mijn Spending Cleanse beter en denk ik er in ieder geval even over na (om het vervolgens alsnog te kopen hèhè)
Croissantring
O, ja…. dit artikel gaat over de Croissantring die ik gisteravond maakte. We hadden een gast aan tafel dus dook ik in één van mijn boeken op zoek naar iets feestelijks om te maken. Ik koos het kookboek van Sandra Ysbrandy, Aan de Keukentafel.
Op pagina 64 wordt je gegrepen door de lekkermakende foto van de Croissantring. Je kunt hem met drie verschillende vullingen maken. Ik koos voor de vulling met gehakt, paprika en tacokruiden. Het ziet er heel ingewikkeld uit maar geloof mij, dat valt best mee. Mijn gast stond veel te vroeg op de stoep en ik ben pas na borreltijd de keuken ingedoken. Een fijne korte beschrijving met de bereidingswijze (handig na al die wijntjes). Ik serveerde er een simpele salade bij.
Jammergenoeg kon ik de croissantring niet even op mijn gemak mooi fotograferen. Mijn kinderen zijn het koude eten inmiddels wel gewend maar dat wil ik mijn gasten niet aandoen. Even snel een kiekje dus…. Maar het idee is daarmee duidelijk denk ik 🙂
Ik bedacht mij trouwens net dat ik het de volgende keer ook prima van te voren kan maken. We hadden een flink stuk over, want het is behoorlijk machtig, dat ik vanmiddag als lunch heb gegeten. Even een kwartiertje op 175 graden in de oven en om eerlijk te zijn was hij nu nóg lekkerder.
Ingrediënten voor 6-8 personen:
Voor het deeg:
- 2 blikjes croissantdeeg
- 1 ei, losgeklopt
Voor de vulling:
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1,5 pond gehakt
- 1 el tacokruiden
- 2 tomaten, in plakjes
- 1 rode paprika, in stukjes
- 150 gram Cheddarkaas, geraspt
Benodigdheden:
- bakplaat bekleed met bakpapier
- ijsbolletjestang
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Leg alle croissantpuntjes in een cirkel op de bakplaat met de punten naar buiten, eerst zes punten met de zijdes tegen elkaar en dan de andere zes ertussen. Druk de binnenzijde van de ring iets aan.
Fruit de ui in de pan in een beetje olijfolie. Voeg de gehakt toe en bak het rul. Breng het gehakt vervolgens op smaak met de tacokruiden. Voeg de paprika toe en laten die even mee bakken. Zet het vuur uit en voeg de plakjes tomaat en de geraspte kaas toe. Roer alles goed door.
Schep de vulling met de ijsbolletjestang op de binnenzijde van de ring. Vouw alle punten naar binnen, net iets onder de binnenring. Bestrijk het met het ei en strooi er eventueel wat van de achtergebleven kaas erover.
Bak de ring in 15-20 minuten goudbruin in de oven.
Sandra Ysbrandy.
Sandra Ysbrandy is ook wekelijks te zien bij Life4You van Carlo en Irene op RTL4. Ze maakt daar elke week heerlijke gerechten. Jammer genoeg krijgt ze wat mij betreft daar niet de credits die ze verdient. Een eigen kookprogramma van haar zou ik zeker bekijken. Ze is momenteel met een nieuw kookboek bezig. ‘Appels en peren’. Op haar Facebook site kun je de ‘making of’ daarvan volgen. Aan de Keukentafel kun je hier online kopen voor 29,90 euro.