Buitenplaats Beeckestijn, dwalen over een achttiende eeuws landgoed

okt 26, 2019 | Travel and trips, Uitstapjes, Weekendtips

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Buitenplaats Beeckestijn,

dwalen over een achttiende eeuws landgoed

Voor een uitstapje in het weekend, tijdens een vrije dag of in de vakantie, zoeken we ons heil graag ver weg. We verliezen daardoor de mooie plekjes, dicht in de buurt, een beetje uit het oog. En dat is jammer want er is, dichtbij huis, zoveel moois te zien. Ook bij mij in de buurt. Samen met een vriendin ging ik een ‘theetje doen’ bij de brasserie van landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid.

Nog maar net goed en wel op koers moeten wij alweer de snelweg verlaten voor de afrit van Velsen. Als ik de parkeerplaats opdraai en een glimp van de buitenplaats opvang, besef ik mij dat ook ik veel te weinig de mooie plekjes dichtbij bezoek. Hoewel ik op dit landgoed wel al vaker geweest ben. Het was vroeger het toneel van de Home- en Garden Fair. Jammer overigens dat die niet meer gehouden wordt! En ook het Midzomerfestival en de Trotsmarkt werden hier jaren geleden gehouden. Sindsdien is het een beetje stil gebleven rond de buitenplaats.

Op de grote buitenplaats springt het witte huis Beeckestijn en de beide koetshuizen aan weerskanten er direct uit. Het wit is een mooi contrast met al het groen eromheen. Ooit was deze buitenplaats het zomerverblijf van Amsterdamse regenten. De adel vluchtte in de zomermaanden de stad uit omdat het er niet te harden was van de stank. Destijds lag het landgoed direct aan het Wijkermeer en was daardoor vanuit Amsterdam per boot bereikbaar. De Amsterdamse regentenfamilies Corver, Trip en Boreel hebben hier gewoond. In de twintigste eeuw raakte de buitenplaats uit de gratie en in verval.

Gelukkig is het landgoed met het huis, de tuinen, de fonteinen, de bloemenwaaier en het park weer helemaal in ere herstelt en een fijne plek geworden om doorheen te dwalen. En dat is precies wat wij doen.

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Siertuin

Links van het huis, achter het koetshuis is een prachtige barokke siertuin. Ooit strak en geometrisch aangelegd volgens de Franse barok. Met dé belangrijke elementen zoals een ronde vijver, grindpaden, hagen, gras, leibomen, witte tuinbeelden in barokstijl én er is zelfs een romantische berceau.

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

In de tuin heerst een serene stilte. Een perfect plekje om je, op een zonnige dag in de beschutting van hagen, op een bankje terug te trekken. Om heerlijk te genieten met een boek of om uit te rusten van een wandeling over het landgoed.

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Moes- en kruidentuin

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good LifeAchter het rechter koetshuis, waar Brasserie Beeckestijn nu gevestigd is, bevind zich de kruiden- en moestuin. Zelf heb ik altijd een enorme zwak voor deze tuinen. Ik word enorm blij als ik zie wat er allemaal in de moestuin groeit en bloeit. En ook hier is er genoeg te zien. We ontdekken uiteenlopende kruiden, vinden onder grote bladeren pompoenen en courgettes. We mochten willen dat wij hier ons fruit konden oogsten. Helaas waarschuwt een ietwat verwaarloosd bord ons dat, dat niet toegestaan is. Achterin de tuin zien wij ook nog een verzameling buien kasten staan.

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Slangenmuur

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good LifeDe eyecatcher in de tuin is toch wel de slangenmuur. Geen strakke stenen muur, maar een golvende muur die beschutting biedt voor windgevoelige planten en (fruit)struiken. Daarnaast geeft de muur beschutting aan de kruidentuin. Maar bovenal is het een stukje prestige en verfraaiing.

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Brasserie Beeckestijn

In het rechter koetshuis vind je Brasserie Beeckestijn. Een sfeervol plekje voor een kop koffie, thee of lunch. Er staan zoveel mogelijk duurzame en seizoensgebonden gerechten op de kaart en veel ingrediënten komen uit de eigen moestuin.

Wij vonden het goed toeven en vooral heel relaxt. Voor de lunch hadden wij een soep en een spinazie wafel met gerookte zalm. Bijzonder smakelijk!

Handige informatie

Buitenverblijf Beeckestijn is makkelijk te bereiken met de auto en ook met het openbaar vervoer. Vanaf station Driehuis is het landgoed op wandelafstand. Of je pakt op het station een OV-fiets.

Niet alleen op het landgoed Beeckestijn, maar ook op het nabij gelegen landgoed Waterland en in park Velserbeek kun je mooie wandelingen maken. Op natuurmonumenten.nl zijn diverse wandelroutes te vinden.

Het park en de tuinen zijn dagelijks geopend. Het huis is geopend van do t/m zo van 11-16 uur. Toegangskaarten hiervoor kosten € 4,-. Iedere eerste zondag van de maand kun je met een gids een rondleiding maken door de tuinen en het huis. Reserveren is noodzakelijk en kost € 7,-

Combineer buitenplaats Beeckestijn met een bezoek aan park Velserbeek en de theeschenkerij, die gevestigd is in de monumentale oranjerie van het park.

Ook het kneuterige Oud-Velsen is de moeite waard om een kijkje te nemen. Aan het eind van de dag trek gekregen? Dan ben je bij Het Roode Hert, in de zestiende eeuwse herberg, aan het juiste adres. Ga hier voor het verrassingsmenu.

Buitenplaats Beeckestijn | ENJOY! The Good Life

Het uitstapje helemaal compleet maken? Plak er dan een overnachting aan vast in Haarlem. Een mooie combinatie van de rust en de natuur van de buitenplaats en de reuring en gezelligheid van de stad. Een topplekje om te overnachten in Haarlem is Boetiekhostel Hello I’m local. Een laagdrempelig hostel met zowel gezamenlijke slaapmogelijkheden, die heel geschikt zijn voor families of gezinnen, als fijne privé kamers. Origineel ingericht, midden in het centrum en je begint je dag met een heerlijk ontbijtje.

Bewaar op Pinterest voor later

ENJOY! your day.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life, beeld hotelkamer: Hello I’m Local, Haarlem

 

SNAPSHOTS week 01/2021

SNAPSHOTS week 01/2021

Ondanks dat ik nergens heen kan en geen fluit meemaak, toch nog een behoorlijk gevuld snapshot overzicht. Kijk je samen met mij nog even terug op afgelopen week? Het is winter en dus het moment om heerlijke hachee te maken. Ik maak altijd een flinke hoeveelheid zodat...

Lees meer
Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Wereldleed? Welnee, geniet van je eigen bubbel!

Waarom al het wereldleed op je schouders dragen als het al een hele klus is om alles binnen je eigen bubbel een beetje op de rit te houden? Dat is wat ik mij van de week afvroeg. Er zijn tijden geweest dat ik heel bewust het nieuws negeerde. Ik las geen kranten, keek...

Lees meer
Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes

Niets lekkerder dan voor het weekend een grote pan soep maken. Deze minestronesoep met tortellini en salsiccia balletjes is een favoriet. Makkelijk, superlekker, gezond en je kunt hem in allerlei variaties maken. Net wat je voor handen hebt of trek in hebt. De ene...

Lees meer

Samenwerken