Blauwe bessen kruimelcake

jun 3, 2020 | Baking time, Food, Recipes

Blauwe bessen kruimelcake | ENJOY! The Good Life

Blauwe bessen kruimelcake

De blauwe bessen zijn in de koelkast op een achteraf plekje terechtgekomen en daardoor zijn we ze helemaal vergeten. Meestal eet ik ze door de yoghurt. Maar nu ze een beetje zacht en treurig zijn geworden, vind ik ze niet lekker meer om zo te eten. Toch zijn ze nog prima om te verwerken in een bakrecept.

En aangezien ik graag wil weten waarom mijn laatste cake recept faliekant een misbaksel werd, ga ik wederom voor een cake. Van een restje pecan noten maak ik samen met wat havermout een kruimellaagje op de cake. Dat ruimt weer lekker op in de voorraadkast.

Satéprikker

De voorbereiding voor deze cake kost niet veel tijd en daarna doet de oven het werk. Mijn cake kwam prachtig uit de oven. Zo mooi dat ik een satéprikker-test niet nodig vond. Dan ga je de mist in. Tijdens het afkoelen van de cake ontstond er een enorme krater in de cake en toen ik hem wilde storten kwam alleen het ongare midden deel eruit zetten. Wat een zootje. Uiteindelijk heb ik alles weer in de krater geschept en de cake toch nog een kwartiertje in de oven gezet. Toen was hij prima. De prikker kwam schoon uit de cake. Na het afkoelen was het storten van de cake ook zo gepiept.

Blauwe bessen kruimelcake | ENJOY! The Good Life

Healthy

Voor de cake heb ik volkoren spelt meel gebruikt omdat ik dan het gevoel heb dat deze cake minder ongezond is. Natuurlijk is dat jezelf voor de gek houden want er gaat namelijk wel een flinke berg suiker in. Je zou alternatieven kunnen bedenken voor de suiker, dan heb je een gezonde variant van deze cake. Ik ging dit keer vol voor de suiker want de pubers hebben vreselijk de pest aan mijn healthy uitspattingen.

Heerlijk

De cake is heerlijk geworden. De friszure bessen zijn een mooie tegenhanger van de suiker. En het volkoren speltmeel geeft samen met de noten crumble een lekkere bite. Van deze cake hebben we allemaal heerlijk genoten. Hij is echt heel erg lekker. Er kon zelfs een spontane goedkeuring vanaf van de kritische pubers.

Blauwe bessen kruimelcake | ENJOY! The Good Life

Ingrediënten voor 12 stukjes:

 • 200 gram roomboter
 • 200 gram suiker
 • 4 eieren
 • 2 tl vanille extract of een halve tl vanillepoeder
 • 200 gram (volkoren) spelt meel
 • 1 tl baking soda of bakpoeder
 • snuf zout
 • 150 gram blauwe bessen

Voor de kruimellaag:

 • 50 gram roomboter
 • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl vanille extract of snuf vanillepoeder
 • 50 gram (volkoren) spelt meel
 • 50 gram havermout
 • snuf zout
 • 50 gram pecannoten fijngehakt

Benodigdheden: bakvorm of ovenschaal van ± 20×20 cm

Aan de slag:

 1. Verwarm de oven voor op 175°C (hete lucht)
 2. Klopt de boter en de suiker smeuïg en voeg daar de eieren stuk voor stuk aan toe.
 3. Voeg daarna in delen het meel, baking soda/bakpoeder, zout en vanille toe. Mix rustig tot alles opgenomen is.
 4. Was de bessen, droog ze en voeg wat meel toe en roer ze door elkaar tot er een laagje meel om de bessen zit. Spatel de bessen voorzichtig door het cakebeslag.
 5. Stort het beslag in de met boter ingevette bakvorm.
 6. Doe alle ingrediënten in een kom voor de kruimellaag en kneed tussen je vingers door tot een kruimelig deeg. Strooi het kruimelige deeg over het cakebeslag en verdeel gelijkmatig.
 7. Bak de cake in 45 minuten gaar. Doe de satéprikker test! Komt de prikker er droog uit in het midden van de cake dan is hij klaar. Zet de cake anders nog 10  minuten in de oven terug en test daarna opnieuw.
 8. Laat de cake een half uur afkoelen in de vorm, stort hem dan op een rooster om verder af te laten koelen.

Op zoek naar meer bakrecepten? 

Nutella spiraal koekjes | ENJOY! The Good Life

 

Nutella Spiraal koekjes

 

CHOCOLADE SINAASAPPELCAKE | ENJOY! The Good Life

 

 

 

 

Citroencake met blauwe bessen

 

Meerrecepten ontvangen van ENJOY!? Volg ENJOY! dan op TwitterFacebook en Pinterest of schrijf je in voor de nieuwsbrief van ENJOY! Je vindt deze aan de rechterzijde van de homepage.

ENJOY! this tasty blueberry cake.

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

♥ Bewaar op Pinterest voor later ♥

Blauwe bessen kruimelcake | ENJOY! The Good Life

 

 

 

Paringsdrang

Paringsdrang

De zon schijnt ineens tierig, de bloemetjes bloeien en de bijtjes zoemen rond. Het is lente! Mijn favoriete seizoen en het is volop genieten. Toch brengt de lente een bepaalde onrust met zich mee. Ook dit jaar ben ik weer veel te laat op rantsoen gegaan. Dat...

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

Wie ENJOY! volgt of mij kent, weet dat ik meestal met rood gestifte lippen door het leven ga. De één gruwelt er van, ik hou er van. Rood is mijn favoriete kleur en past bij mij. Als ik 's ochtends opsta en er belabberd uitzie, geloof mij dat gebeurt steeds vaker met...

Lees meer
Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek....

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: