Als je op Google zoekt naar de allerlekkerste Pasta Bolognese, Chili con Carne, Lasagne, Cheesecake of iets dergelijks, is de kans groot dat je dan uitkomt bij de recepten van Miljuschka. Eerder veelal, tot mijn grote ergernis, bekroond tot de Nederlandse Nigella Lawson. Mijn grote kookheldin. Echter mag Miljuschka zich, wat mij betreft, die eer tegenwoordig ook laten welgevallen. Waar ik haar eerder zeer overdreven en gemaakt vond, heeft zij mij met haar geweldige recepten in weten te pakken en vind ik haar inmiddels op zijn Amsterdams gezegd een ‘topwijf’.
Volvet
Miljuschka gaat suiker en roomboter niet uit de weg. Sterker nog, zij omarmd ze met heel veel liefde. En roomkaas heeft haar zelfs tot de onvolprezen koningin van de Cheesecake gemaakt. Daarin kan ik haar helemaal vinden. Gerechten en baksels worden het allerlekkerst door het gebruik van volvette producten en een kwistig schepje suiker. Menigeen slaat bij deze uitspraak de angst om het hart, maar waarom met minder genoegen nemen als je hemelse gerechten op tafel kunt toveren door het gebruik van ouderwets lekkere ingrediënten. “Als je het doet, moet je het goed doen!”, is mijn motto. En natuurlijk eet je deze gerechten en baksels met mate, om gezondheidsproblemen te voorkomen.
Leuk alternatief
Via mijn werk, als MKB adviseur bij een grote bank, kwam ik in contact met Joost Lindeman van “Be Better My Friend“. Hij heeft een Plant-based boter ontwikkeld voor Pastry Chefs. Ik kon mij niet voorstellen dat je de smaak van roomboter kunt evenaren op plantaardige basis. Daarom vroeg ik of ik een pak boter mee mocht nemen. Met de nodige scepsis ben ik ermee aan de slag gegaan. En ik ben overstag! Ik bakte hier dit goddelijk bananenbrood mee. Dit product is een geweldig alternatief voor roomboter. De substantie lijkt op een blok frituurvet, maar qua smaak proefde ik geen verschil. Helaas nog niet verkrijgbaar voor de thuis bakkers, maar houdt dit product in de gaten! Ben je bakker of (Pastry) chef? Vraag dan via de website een sample aan.
Bananen
Toen ik weer eens een paar sneue bananen op de fruitschaal had liggen, dook ik even op het internet op zoek naar het lekkerste bananenbrood. Op ENJOY! staat een ‘gezondere variant’ van bananenbrood, maar ik was op zoek naar comfort food! En zo kwam ik bij Miljuschka terecht en ben ik voor haar recepten gevallen. Hier en daar gooi ik er graag mijn ‘eigen sausje’ over zoals bij dit bananenbrood. Ik voegde er Pecannoten en pure chocolade aan toe. Beter gaat het niet worden!
Na het zien van dit recept zul je gelijk dit bananenbrood willen bakken. Denk er echter wel om dat je het lekkerste bananenbrood maakt van bananen die overrijp zijn. Liefst als ze een onappetijtelijk zwarte schil hebben. In de supermarkt vind je alleen bananen die je geduld aardig op de proef zullen stellen voordat ze rijp zijn. Ik kom regelmatig in één van de Turkse Supermarkten in Heemskerk. Hier vind je altijd wel ergens een doos met bananen die al behoorlijk overrijp zijn en voor een halve euro per tros aangeboden worden. Die zijn top om te gebruiken voor een heerlijk baksel of een smoothie.
Ingrediënten:
- 125 gr boter gesmolten
- 200 gr suiker
- 2 grote eieren
- 60 ml melk
- 1 tl vanille-extract
- 3 rijpe bananen
- 250 gr bloem
- 1 tl baking soda
- snufje zout
- hand Pecan noten fijngehakt
- Pure chocolade. Ik heb altijd de kleine repen van het Kruidvat in huis (€ 0,99) Deze hak ik in grove stukken.
- Extra banaan om boven op de cake mee te bakken
Wat heb je nog meer nodig:
- Cakevorm van 25 cm
- Bakpapier
- Extra roomboter
Aan de slag:
- Verwarm de oven voor op 160˚C voor een heteluchtoven. Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier of vet het goed in.
- Meng als eerste de suiker met de boter en klop deze goed door elkaar. Voeg de eieren een voor een toe en meng even door.
- Roer nu de melk en het vanille extract erdoor. Doe de bloem, de baking soda en het zout erbij en roer het om. Je hoeft dit niet heel lang te kloppen. Als het goed gemengd is, is het voldoende.
- Prak de bananen met een vork of pureer ze in een blender. Voeg toe aan je beslag en roer dit weer om tot het goed verdeeld is.
- Voeg de gehakte chocolade en noten toe en roer dit alles even goed door.
- Stort het beslag in de klaarstaande vorm.
- Voor een bananencake++ steek je in het midden van de cake, in de lengte, een paar plakjes roomboter rechtop in het beslag.
- Wil je de extra banaan gebruiken, snij deze dan in de lengte doormidden en leg ze zijdelings van de roomboter zachtjes in het beslag.
- Bak dit in de voorverwarmde oven voor ongeveer 60 minuten. Doe de satéprikker test om te kijken of deze er droog uitkomt en de cake gaar is. Is dat niet het geval, dan zet je de cake nog even terug in de oven voor een minuut of 10.
- Laat het 10 minuten afkoelen in het blik voordat je het uitstort en verder af laat koelen.
TIP: Het brood is perfect in te vriezen. Ik snijd het dan in plakken en vries per plak in kleine zip zakjes in. Als ik trek heb in een stukje bananenbrood, haal ik een plakje uit de vriezer en dat is dan zo ontdooid en kan je lekker lang genieten van je baksels.