Aardperensoep met Hollandse garnalen

apr 15, 2021 | Fabulous Food, Food, Gardenlife, Lifestyle, Recipes

Begin dit jaar heb ik mij aangesloten bij een grote collectieve moestuin. Ik was toe aan meer buitenlucht, beweging en sociaal contact. En aangezien ik dol ben op moestuinen, moestuinieren en lekker koken, was deze optelsom doorslaggevend om ervoor te gaan. En daar heb ik geen spijt van. Omdat het zo’n enorme tuin is, wordt er een grote verscheidenheid aan gewassen geteeld. Momenteel is het nog heel vroeg in het moestuinseizoen. Toch is er al het nodige te oogsten. Witlof, winterpostelein, veldsla en aardperen. Van die laatste maakte ik aardperensoep met Hollandse garnalen.

Van aardperen (topinambour of Jerusalem artichoke) had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik wist wat je er van kunt maken. Ook mijn medetuinders hadden niet een heel hoge pet op van deze groente. Des te groter de uitdaging er iets lekkers van te maken. Aardperen kun je, als je het mij vraagt, scharen onder de ‘vergeten groenten’. Het is een knolgewas met een zacht, zoete smaak die in de verte een beetje aan artisjok doet denken.

Uit de moestuin: Aardperensoep met Hollandse garnalen | ENJOY! The Good Life

De schil lijkt op het pantser van een gordeldier. Tot die conclusie kwamen mijn pubers, toen ze bedenkelijk naar de oogst keken, waar kun moeder mee thuis kwam. Toch zijn de aardperen makkelijk te schillen en te verwerken. Ze moesten wel eerst goed schoongeboend worden. Als de aardperen eenmaal geschild zijn verkleuren ze snel, dus bewaarde ik ze voor gebruik in een kom met water waar het sap van een halve citroen aan toegevoegd is.

Na wat speurwerk kwam ik een leuk receptje tegen in het nieuwe magazine Elle à Table. Vol met goddelijke recepten voor onvergetelijke diners. Vooral voor kookfanaten een musthave als je het mij vraagt. Het recept heb ik hier en daar een beetje aangepast omdat ik op het ‘moment suprême’ geen venkelzaad voor handen had. Ik gebruikte daarom karweizaad. Ook een heerlijke combinatie met de aardperen.

Ingrediënten (4-6 personen)

Uit de moestuin: Aardperensoep met Hollandse garnalen | ENJOY! The Good Life
 • 1 kilo aardperen
 • 1/2 citroen
 • 2 uien (gesnipperd)
 • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
 • 1 eetlepel karwei zaad (even kneuzen in de vijzel)
 • 2 eetlepels roomboter
 • 2 blaadjes laurier (gekneusd)
 • 1 vanillestokje
 • 50 ml witte wijn
 • 1 liter groente bouillon
 • 1 eetlepel zonnebloemolie

Voor de garnering:

 • 100 gram Hollandse garnalen
 • dille (paar takjes)
 • extra vergine olijfolie of truffelolie
Uit de moestuin: Aardperensoep met Hollandse garnalen | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Schil 850 gram van de aardperen. Houd de rest achter. Je gebruikt ze later om chipjes van te maken. Snijd ze in kleinere stukjes en leg ze in een kom met water waar het sap van een halve citroen in uitgeperst is om verkleuring tegen te gaan.

Verhit de boter in een ruime pan met een dikke bodem (LeCreuset). Fruit de ui op laag vuur tot het zacht en zoet is. (Kleine 10 minuutjes)

Voeg de knoflook toe, de laurier, het karwei zaad, het merg uit het vanillestokje. Bak dit een paar minuten mee. Gooi overigens de peul waar je het merg uitgehaald hebt niet weg. Ik doe die in de suikerpot. Dan krijg je heerlijke vanillesuiker.

Voeg de aardpeer toe, roer alles goed door elkaar en blus af met de witte wijn en de bouillon. Breng alles aan de kook. Laat de soep op een laag vuur met de deksel scheef op de pan 45 minuten doorkoken. Verwijder het laurierblad en pureer de soep in een blender of met een staafmixer. Proef de soep en voeg zout en peper naar smaak toe.

Uit de moestuin: Aardperensoep met Hollandse garnalen | ENJOY! The Good Life

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de overgebleven aardperen schoon en droog ze in een schone theedoek. Schaaf met een kaasschaaf (of een mandoline of keukenmachine) dunne plakjes van de aardperen. Dep de plakjes weer droog. Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel daar de aardpeer schijfjes over. Bestrooi met wat zout en besprenkel met (olijf)olie. Bak de schijfjes in 20 minuten. Halverwege keren. Pas op dat de schijfjes niet verbranden! Zet de oven lager als het te hard gaat of haal ze na het keren eerder uit de oven. De chipjes op de foto zijn eigenlijk al iets te bruin.

Voordat je de soep serveert nog even de staafmixer erdoor halen. Zo krijg je een mooi schuimig soepje. Houd de pan schuin voor het beste resultaat. Schenk de soep in de kommen. Garneer met Hollandse garnaaltjes, aardpeer chipjes, dille en mooie olijfolie of truffelolie.

De soep kun je van te voren maken. Soep wordt dan nog intenser van smaak. Invriezen kan prima. Zo heb je op het moment dat je een etentje geeft zo min mogelijk werk.

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Paringsdrang

Paringsdrang

De zon schijnt ineens tierig, de bloemetjes bloeien en de bijtjes zoemen rond. Het is lente! Mijn favoriete seizoen en het is volop genieten. Toch brengt de lente een bepaalde onrust met zich mee. Ook dit jaar ben ik weer veel te laat op rantsoen gegaan. Dat...

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

ENJOY’s FAVORITES: MAC lipstick Red Rock

Wie ENJOY! volgt of mij kent, weet dat ik meestal met rood gestifte lippen door het leven ga. De één gruwelt er van, ik hou er van. Rood is mijn favoriete kleur en past bij mij. Als ik 's ochtends opsta en er belabberd uitzie, geloof mij dat gebeurt steeds vaker met...

Lees meer
Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Mijn Panda en ik. Wat hadden we het fijn!

Met pijn in het hart ruilde ik zeven jaar geleden mijn helderblauwe, kleine, Duitse mobiel met zilveren ster in. Ik hecht veel waarde aan zaken die mij niet in de steek laten. Heel wat jaren was dat deze automobiel, maar helaas liet hij mij steeds vaker in de steek....

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: