Aardperensoep met Hollandse garnalen

apr 15, 2021 | Fabulous Food, Food, Gardenlife, Lifestyle, Recipes

Begin dit jaar heb ik mij aangesloten bij een grote collectieve moestuin. Ik was toe aan meer buitenlucht, beweging en sociaal contact. En aangezien ik dol ben op moestuinen, moestuinieren en lekker koken, was deze optelsom doorslaggevend om ervoor te gaan. En daar heb ik geen spijt van. Omdat het zo’n enorme tuin is, wordt er een grote verscheidenheid aan gewassen geteeld. Momenteel is het nog heel vroeg in het moestuinseizoen. Toch is er al het nodige te oogsten. Witlof, winterpostelein, veldsla en aardperen. Van die laatste maakte ik aardperensoep met Hollandse garnalen.

Van aardperen (topinambour of Jerusalem artichoke) had ik nog nooit gehoord, laat staan dat ik wist wat je er van kunt maken. Ook mijn medetuinders hadden niet een heel hoge pet op van deze groente. Des te groter de uitdaging er iets lekkers van te maken. Aardperen kun je, als je het mij vraagt, scharen onder de ‘vergeten groenten’. Het is een knolgewas met een zacht, zoete smaak die in de verte een beetje aan artisjok doet denken.

Uit de moestuin: Aardperensoep met Hollandse garnalen | ENJOY! The Good Life

De schil lijkt op het pantser van een gordeldier. Tot die conclusie kwamen mijn pubers, toen ze bedenkelijk naar de oogst keken, waar kun moeder mee thuis kwam. Toch zijn de aardperen makkelijk te schillen en te verwerken. Ze moesten wel eerst goed schoongeboend worden. Als de aardperen eenmaal geschild zijn verkleuren ze snel, dus bewaarde ik ze voor gebruik in een kom met water waar het sap van een halve citroen aan toegevoegd is.

Na wat speurwerk kwam ik een leuk receptje tegen in het nieuwe magazine Elle à Table. Vol met goddelijke recepten voor onvergetelijke diners. Vooral voor kookfanaten een musthave als je het mij vraagt. Het recept heb ik hier en daar een beetje aangepast omdat ik op het ‘moment suprême’ geen venkelzaad voor handen had. Ik gebruikte daarom karweizaad. Ook een heerlijke combinatie met de aardperen.

Ingrediënten (4-6 personen)

Uit de moestuin: Aardperensoep met Hollandse garnalen | ENJOY! The Good Life
  • 1 kilo aardperen
  • 1/2 citroen
  • 2 uien (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook (fijngehakt)
  • 1 eetlepel karwei zaad (even kneuzen in de vijzel)
  • 2 eetlepels roomboter
  • 2 blaadjes laurier (gekneusd)
  • 1 vanillestokje
  • 50 ml witte wijn
  • 1 liter groente bouillon
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Voor de garnering:

  • 100 gram Hollandse garnalen
  • dille (paar takjes)
  • extra vergine olijfolie of truffelolie
Uit de moestuin: Aardperensoep met Hollandse garnalen | ENJOY! The Good Life

Aan de slag:

Schil 850 gram van de aardperen. Houd de rest achter. Je gebruikt ze later om chipjes van te maken. Snijd ze in kleinere stukjes en leg ze in een kom met water waar het sap van een halve citroen in uitgeperst is om verkleuring tegen te gaan.

Verhit de boter in een ruime pan met een dikke bodem (LeCreuset). Fruit de ui op laag vuur tot het zacht en zoet is. (Kleine 10 minuutjes)

Voeg de knoflook toe, de laurier, het karwei zaad, het merg uit het vanillestokje. Bak dit een paar minuten mee. Gooi overigens de peul waar je het merg uitgehaald hebt niet weg. Ik doe die in de suikerpot. Dan krijg je heerlijke vanillesuiker.

Voeg de aardpeer toe, roer alles goed door elkaar en blus af met de witte wijn en de bouillon. Breng alles aan de kook. Laat de soep op een laag vuur met de deksel scheef op de pan 45 minuten doorkoken. Verwijder het laurierblad en pureer de soep in een blender of met een staafmixer. Proef de soep en voeg zout en peper naar smaak toe.

Uit de moestuin: Aardperensoep met Hollandse garnalen | ENJOY! The Good Life

Verwarm de oven voor op 200 graden. Boen de overgebleven aardperen schoon en droog ze in een schone theedoek. Schaaf met een kaasschaaf (of een mandoline of keukenmachine) dunne plakjes van de aardperen. Dep de plakjes weer droog. Leg bakpapier op de bakplaat en verdeel daar de aardpeer schijfjes over. Bestrooi met wat zout en besprenkel met (olijf)olie. Bak de schijfjes in 20 minuten. Halverwege keren. Pas op dat de schijfjes niet verbranden! Zet de oven lager als het te hard gaat of haal ze na het keren eerder uit de oven. De chipjes op de foto zijn eigenlijk al iets te bruin.

Voordat je de soep serveert nog even de staafmixer erdoor halen. Zo krijg je een mooi schuimig soepje. Houd de pan schuin voor het beste resultaat. Schenk de soep in de kommen. Garneer met Hollandse garnaaltjes, aardpeer chipjes, dille en mooie olijfolie of truffelolie.

De soep kun je van te voren maken. Soep wordt dan nog intenser van smaak. Invriezen kan prima. Zo heb je op het moment dat je een etentje geeft zo min mogelijk werk.

ENJOY!

Beeld: ©ENJOY! The Good Life
♥ Bewaar voor later op Pinterest ♥

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Kip met spek, brie, walnoten en honing

Hoewel ik probeer niet heel veel tijd te besteden aan Social Media, vind ik het wel leuk om regelmatig Insta Stories te plaatsen en heb ik een aantal Instagram accounts die ik met veel plezier volg. Eén daarvan is Sosn (Something old & something new) Interieur...

Lees meer
Snapshots augustus 2021

Snapshots augustus 2021

De maand augustus is alweer voorbij en gevoelsmatig lijkt de zomer ook alweer voorbij. De telefoon met kiekjes heb ik weer leeggemaakt en ik kijk, samen met jou, even terug op de afgelopen maand. Kijk je mee? Een aantal lekker happen die hier 's avonds op tafel...

Lees meer
Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

Fête de la Nature – zaterdag 4-9-2021 in Uitgeest

De natuur inspireert, verwondert en maakt je blij! De slogan van het Fête de la Nature. Eéntje die klopt als een bus want als iets mij dit jaar gelukkig heeft gemaakt, is het dat ik mij aangesloten heb bij de collectieve Milieutuin in Uitgeest. Een club...

Lees meer
EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

EROPUIT Favoriet: Villa Augustus in Dordrecht

Wij van ENJOY! gaan er geregeld op uit. Niet vaak komt het voor dat we meerdere malen terugkomen op mooie plekjes. Simpelweg omdat er teveel te ontdekken valt. Een grote uitzondering hierop is Villa Augustus in Dordrecht. Deze plek bezoeken wij elk jaar wel een keer....

Lees meer
ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

ENJOY’s FAVORITES: RICE ovenschalen

Kokkerellen en bakken is aan ons bij ENJOY! wel besteed. We brengen heel wat tijd door in de keuken, maar ook aan tafel. Ik vind het dan ook leuk om aandacht te besteden aan kwalitatief goed kookgerei en aan mooi serviesgoed. Een favoriet die ik graag met jullie wil...

Lees meer
Snapshots juli 2021

Snapshots juli 2021

Zo is er weer een maand omgevlogen en is het weer tijd voor de Snapshots van juli. Heel veel tijd heb ik besteed in de collectieve moestuin en om van de oogst lekker dingen te maken. De foto's heb ik weer van mijn telefoon gehaald en samen met jou kijk ik even terug...

Lees meer
Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Duifkruid, mooi als tuinplant of als snijbloem

Bloemen, ik zou niet zonder kunnen. Altijd staan er hier bloemen in huis. In de zomer mooie zelf geplukte boeketten en in de winter rij ik regelmatig naar één van mijn favoriete bloemisten om mezelf te verwennen met een mooie bos kleur en fleur. Een bloem die je tot...

Lees meer
Brownie zonder bloem, maar met kersen

Brownie zonder bloem, maar met kersen

Bij ENJOY! in de keuken is het altijd een drukte van belang. Kook ik niet, dan is het wel één van de pubers die in de keuken iets staat te koken of te bakken. Wij zijn alle drie enorme lekkerbekken en proberen graag recepten uit of bedenken zelf nieuwe gerechten. De...

Lees meer
Zelfgemaakte limonade

Zelfgemaakte limonade

Het heerlijke weer van de afgelopen dagen en de dagen in het verschiet, vragen om zelfgemaakte limonade en ijsjes. Natuurlijk kun je naar de winkel rennen en van alles uit het schap trekken, maar veel leuker is het om zelf limonade te maken. Het is niet alleen veel...

Lees meer
Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Linzensalade met zalm, bietjes en gepocheerd ei

Als je mij vraagt wat mijn favoriete lunchplek is, dan hoef ik daar nog geen seconde over na te denken. Dat is Buffet van Odette aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het sfeertje, het goddelijke eten, de wijn, de gasten, chef Odette. Kortom het "je ne sais quoi"...

Lees meer
Help! In huis gaat ineens alles stuk

Help! In huis gaat ineens alles stuk

Ken je dat? De wasmachine gaat stuk en niet veel later begeeft de stofzuiger het en ook het strijkijzer houdt het voor gezien. Een gevalletje Murphey's law. Als iets fout gaat of stuk gaat, blijft het nooit bij één ding gek genoeg. Het ongeluk komt altijd in meervoud...

Lees meer
FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST

FRUITTUIN VAN WEST Toen de pubers nog geen pubers waren gingen wij elk jaar wel een keer appels plukken in een boomgaard. Maar de laatste jaren hoef ik met dat soort uitstapjes niet meer aan te komen. Ze vragen mij met een stalen gezicht of ik gek geworden ben :)...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: