Aardappels kweken op je terras of balkon

mei 22, 2020 | Gardenlife

Aardappels kweken op je terras of balkon | ENJOY! The Good LIfe

Aardappels kweken op je terras of balkon

Een moestuin in je tuin aanleggen is een wens van velen. Als je niet behept bent met een flinke lap grond, dan zou je uit kunnen wijken naar een volkstuintje. Toch kan je ook al heel leuk moestuinieren op een klein oppervlakte. Bijvoorbeeld op het terras in de tuin of op je balkon. Zelfs aardappels kweken is een optie. Dat doe je gewoon in een pot.

Zelf ben ik gek van een moestuin. Maar ook ik heb geen ruimte in mijn tuin om die aan te leggen. Ik hecht ook veel waarde aan een fijne tuin om in te relaxen. Toch is er altijd wel een plek te vinden om iets van een moestuin te creëren, hoe klein ook. Ik heb bijvoorbeeld een moestuin aangelegd op de uitbouw van mijn huis. Het dakterras was er al, maar meer dan de was drogen, deed ik er niet. Zonde om die ruimte niet nuttig te besteden. Dus groeit hier al jaren heerlijk groenten en fruit.

Klein beginnen

En dat kan bij jou ook als je het leuk vindt om verse groente uit eigen tuin te oogsten en te verwerken in de lekkerste gerechten. Verser kan niet! Dat kan al heel simpel door te kweken in bijvoorbeeld potten, kistjes, oude blikken. Het is leuk om te beginnen met het kweken van een tomaten plantje. En als het lukt wil je vanzelf meer.

Mijn moestuin bakken en oude fruitkistjes vielen zo langzamerhand van ellende uit elkaar. Ik ben eens gaan kijken naar een meer duurzame manier om mijn groente te verbouwen en kwam uit bij ELHO. Zij hebben geweldige moestuin bakken, kweektafels, potten, balkonbakken én aardappel- en tomaten potten in de collectie. Het leek mij een mooie, nieuwe start van het moestuin seizoen om deze bakken en potten van ELHO dit jaar eens uit te proberen.

Aardappels kweken op je terras of balkon | ENJOY! The Good LIfe Aardappels kweken op je terras of balkon | ENJOY! The Good LIfe

Aardappelpot

De primeur heeft de aardappelpot. Het is momenteel de tijd om aardappels te poten. Misschien zelfs al een beetje aan de late kant. Niet wachten dus en op naar het tuincentrum voor wat pootgoed. Dat is overigens niet echt noodzakelijk want ik heb ook weleens uitgelopen Roseval aardappeltjes in de grond gestopt. Ze waren niet meer geschikt voor consumptie. En omdat ik een bloedhekel heb aan voedsel weggooien, heb ik ze destijds in de grond gekieperd. Werkte top! Maanden later had ik een prachtige oogst van nieuwe Roseval aardappeltjes.

Aardappels kweken op je terras of balkon | ENJOY! The Good LIfe

Frieslanders

Voor dit nieuwe aardappelproject was er geen keus meer in rassen bij mijn tuincentrum. Alleen nog de Frieslanders. Een vastkokend aardappelras met een kruimige textuur. De aardappel zelf geeft een gladde, gele schil. Geschikt voor koken, bakken stamppot, salades, frituren en poffen. Kortom een alleskunner. Prima voor dit experiment.

Aardappels kweken op je terras of balkon | ENJOY! The Good LIfe

Aardappels poten

De pot heb ik voor een kwart gevuld met potgrond die ik bewerkt heb met koemest. Je kunt ook speciale moestuin aarde kopen bij het tuincentrum. Zorg er in ieder geval voor dat er genoeg voeding in de grond zit want daar houden aardappels van. Plant per pot drie pootaardappelen en vul de rest van de pot op met aarde. Goed water geven, op een zonnige plek zetten en afwachten tot het eerste loof tevoorschijn komt.

Aardappels kweken op je terras of balkon | ENJOY! The Good LIfe

Oogst

Het handige van deze potten is dat je makkelijk tussentijds kunt oogsten. Je tilt de binnenpot eruit, oogst wat aardappels en plaatst de pot weer terug. Uiteindelijk oogst je pas wanneer het loof lelijk en geel wordt. Ik verwacht dat het voor het ras wat ik nu heb geplant ergens in augustus zal zijn. Eenmaal geoogst kun je de aardappels nog lang bewaren op een koele en donkere plek.

Aardappels kweken op je terras of balkon | ENJOY! The Good Life

Ik moet nog even geduld hebben, maar vind de pot nu al een topper. Het is zo makkelijk om op deze manier aardappels te kweken. Ideaal! De potten zijn mooi compact, licht van gewicht. Gemaakt van gerecycled plastic en ook nog eens vriendelijk geprijsd. Te koop bij het tuincentrum of makkelijk en snel online voor € 9,90.

ENJOY! your own little vegetable garden

Beeld: ©ENJOY! The Good Life

Bewaar voor later op Pinterest

Aardappels kweken op je terras of balkon | ENJOY! The Good L

Dit is geen gesponsorde post, maar bevat wel producten waar ENJOY! enthousiast over is. Met ELHO is ENJOY! een samenwerking aangegaan. De artikelen voor deze content zijn beschikbaar gesteld. In dit artikel worden affiliate links gebruikt. Dit maakt voor jou geen verschil. ENJOY! ontvangt een klein percentage van de eventuele verkoop van de producten, wat het weer mogelijk maakt om dit soort fijne tips met jullie te kunnen delen!

 

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Diversiteit als vanzelfsprekendheid

Diversiteit als vanzelfsprekendheid Met pubers kunnen er soms behoorlijke heftige discussie ontstaan over uiteenlopende onderwerpen. Keuzes die de overheid maakt, het virus, generatieverschillen, discriminatie, Unilever en de Vegetarische Slager, of de appeltaart wel...

Lees meer
Orzo met inktvis

Orzo met inktvis

Orzo met inktvis Dat wij hier bij ENJOY! van orzo houden is geen geheim. Diverse varianten vind je inmiddels op de website. Allemaal even lekker en over het algemeen snel klaar te maken. Deze orzo met inktvis zag ik in het kookprogramma van Nigella Lawson (Simply...

Lees meer
Snapshots week 46/2020

Snapshots week 46/2020

    Vlees eten wij zeker niet dagelijks. Eigenlijk steeds minder. Maar zo heel af en toe een biefstuk, daar kan ik echt van genieten. Normaal gesproken ga ik voor een goede biefstuk naar Loetje. Ik waag mij er zelf meestal niet aan want of het is een...

Lees meer

Samenwerken