3x vega smeersels voor bij de borrel of op brood

okt 21, 2021 | Food, Recipes

In huize ENJOY! verzetten, de jong volwassenen, zich steeds meer tegen het eten van vlees. Moest eerst de kippendij, in de roerbak maaltijden, vervangen worden voor vega varianten. Nu zijn we zelfs zover gekomen dat ook broodbeleg van de slager niet meer geblieft wordt. En dan wel klagen dat er niets op brood is. Zo kwam ik op het idee, om 3 verschillende vega smeersels te maken. Ze zijn lekker bij de borrel, maar doen het ook prima op een boterham.

De vega smeersels die je hier ziet, zijn stuk voor stuk doodsimpel om te maken en erg smakelijk. Meestal maak ik drie verschillende soorten (een mens moet iets te kiezen hebben tenslotte). Dit keer ben ik voor biet, venkel en avocado gegaan. Lekker om zo op een broodje te smeren of in combinatie met een ei, kaas of tomaat. De varianten biet en venkel zijn op basis van het pesto recept, dat eerder al eens gedeeld is op ENJOY!.

Smeersel van biet

  • 1 flinke (gekookte) biet in blokjes
  • 1 eetlepel pijnboompitjes of ongezouten cashewnoten
  • half teentje knoflook geperst
  • 50 gram Parmezaanse kaas, in kleine blokjes of geraspt
  • theelepe citroensap
  • peper en zout naar smaak
  • scheutje olijfolie

Mocht je een moestuin hebben of aan verse bieten kunnen komen. Ga daar dan zeker voor. Die zijn net even lekkerder. Deze kook je, afhankelijk van de grootte, een klein uurtje. Tip; kook gelijk een hele batch. Je kunt ze daarna prima invriezen.

Schil de biet en snijd deze in blokjes. Ik doe dit dan in een grote maatbeker. Voeg daarbij de pijnboompitjes of cashewnoten, net wat je in huis hebt, uitgeperste knoflook, Parmezaanse kaas, citroensap, peper en zout en een scheut olijfolie. Haal de staafmixer door de ingrediënten. Doe dit wel met enig beleid, anders zijn de muren van je keuken voorzien van een paars printje (ik kan het weten). Je kunt de ingrediënten ook in de keukenmachine blenden. Aan jou of je wat meer structuur wilt of een gladde massa.

Mocht het smeersel te droog zijn, voeg dan extra olijfolie toe, zodat het een mooie smeuïge massa wordt. Proef goed en voeg naar smaak peper/zout of nog wat citroensap toe.

Smeersel van venkelloof

  • handje fijn venkelloof
  • 1 eetlepel pijnboompitjes of ongezouten cashewnoten
  • half teentje knoflook geperst
  • 50 gram Parmezaanse kaas, in kleine blokjes of geraspt
  • theelepel citroensap
  • peper en zout naar smaak
  • scheutje olijfolie

Deze is een beetje lastig als je venkel in de supermarkt koopt. Het loof is daar meestal al van de venkel afgesneden. Als je het bij een biologische winkel koopt, zit er waarschijnlijk nog wat loof aan. Dat is genoeg voor dit heerlijke smeersel. Heb je een moestuin? Of heb je een moestuin in de buurt die verse groenten verkoopt? Op de collectieve moestuin waar ik bij aangesloten ben, kun je op zaterdagochtend groente vers van de grond kopen. (De Milieutuin langs de Tolweg van Uitgeest naar Heemskerk).

Neem een handvol van het fijne venkelloof, dus niet de dikkere stelen. Doe dit in een grote maatbeker. Voeg daarbij de pijnboompitjes of cashewnoten, net wat je in huis hebt, uitgeperste knoflook, Parmezaanse kaas, citroensap, peper en zout en een scheut olijfolie. Haal de staafmixer door de ingrediënten. Doe ook dit weer met beleid om te voorkomen dat de hele keuken onder zit. Ook dit kun je in de keukenmachine blenden. Voeg peper/zout, citroensap en olie toe naar smaak.

Smeersel van avocado

  • 1 avocado
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel mayonaise
  • peper en zout

Haal het vruchtvlees uit de avocado. Prak dit fijn, voeg het citroensap, de mayonaise en peper en zout toe en meng alles door elkaar. Als je een hele gladde massa wilt, dan kan je ook de staafmixer erdoorheen halen. Voeg nog citroensap, mayo of peper en zout naar smaak toe.

Ik bewaar de smeersels in kleine weckpotjes. Je kunt ze op die manier prima een aantal dagen bewaren. Helaas verkleurt avocado wel snel, dus die ziet er de volgende dag niet heel appetijtelijk meer uit. De smaak is nog wel prima, gooi het, als het voor eigen gebruik is, dan ook niet weg.

ENJOY!

Beeld: @ENJOY! The Good Life

Bewaar voor later op Pinterest

Favoriete geuren van Yodeyma

Favoriete geuren van Yodeyma

Tot voor kort bestonden er voor mij maar twee lievelingsgeuren. De Eau de Toilette van Chanel, Coco Mademoiselle en Chloé. Ik heb weleens een uitstapje gemaakt naar een andere geur, maar dat was altijd een teleurstelling en dan zit je met zo'n dure fles die je dan...

Lees meer
Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Mosterdsoep met avocado, champignon toast

Het is herfst, de bladeren verkleuren in prachtige warme- en diepe tinten en binnenkort laten alle bomen hun blad vallen. Dat is ook de tijd dat ik weer verlang naar stoofschotels, stamppotten, suddervlees en soepen. Heerlijk als lunch, tussendoortje of lichte...

Lees meer
Het Arsenaal, Naarden

Het Arsenaal, Naarden

Bezoek voor een uitstapje eens een minder voor de hand liggende, kleinere stad. Zoals Naarden. Een prachtig bewaarde vestingstad in het Gooi. Ik schreef eerder al eens over wat Naarden te bieden heeft. Met enige regelmaat kom ik in pittoreske stadje omdat mijn...

Lees meer

Samenwerken

%d bloggers liken dit: